Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" сваля с 14% цената през март

Сключени са два договора за втечнен газ, съобщават от КЕВР

01 Март 2023
Апокалиптичните прогнози за кошмарна зима без "Газпром" не се сбъднаха, доволен е председателят на КЕВР Иван Иванов.
КЕВР
Апокалиптичните прогнози за кошмарна зима без "Газпром" не се сбъднаха, доволен е председателят на КЕВР Иван Иванов.

Природният газ ще е с 14% по-евтин през март. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена в размер на 106,74 /MWh, (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  Това е цената, по която държавното предприятие „Булгаргаз“ ще снабдява своите клиенти. През февруари синьото гориво струваше 124,34 лв./MWh.

Поредното поевтиняване на природния газ е добра новина за топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители, подчертават от КЕВР.

От регулатора дават пояснения на какво се дължи намалението. Краткият отговор е - мека зима, конкуренция и различни доставчици.

"В ценовия микс е включено цялото количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 33,54 % от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво", посочва КЕВР.  

Освен това след организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г. „Булгаргаз“ е сключил два договора за март за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. От КЕВР поясняват, че в резултат на меката зима и заради все още почти пълните европейски газови резерви борсовите цени на природния газ са ниски.  

В ценовия микс за месеца е включен и газ от хранилището в Чирен, който е по-скъп. Но поради намаленото прогнозно потребление на природен газ „Булгаргаз“ е калкулирал в микса за март по-малки количества от запасите в Чирен.

"Снижаването на борсовите котировки през февруари е дало възможност на обществения доставчик да продължи виртуално да нагнетява природен газ на значително по-ниски цени, което оптимизира ценовите равнища на съхраняваните количества. В резултат на това е намалена цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и е постигнато снижаване на крайната цена за март", допълват от КЕВР. 

 

Оценка

"България и целият Европейски съюз се справиха отлично след спиране на доставките от „Газпром“ - пазарните тенденции показват, че не се оправдаха апокалиптичните сценарии за мрак и студ и екстремно високите цени на газа остават в историята“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?