Медия без
политическа реклама

Бившият борд на "Булгаргаз" е работил в частен интерес

Бюджетните организации ще се обединят в пул за покупка на ток, съобщи енергийният министър

31 Яну. 2022
БГНЕС

Вече бившето ръководство на  "Булгаргаз" не е защитавало обществения интерес, обяви министърът на енергетиката Александър Николов пред Нова тв.  По тази причина само за януари  цената на природния газ е скочила с 30% - а повишението е можело да бъде сведено до около 5 на сто.  Това са показали  проверките, назначени от министъра, и именно те са мотивирали освобождаването на целия борд на държавното предприятие. "Твърдя, че ръководството не е работило в интерес на "Булгаргаз" - вместо да се защитава обществения интерес, се защитава търговския интерес. Чий е този интерес - ще се установява занапред", каза Николов.

В петък, в 17,30, съветът на директорите на Българския енергиен холдинг е освободил целия борд на директорите на "Булгаргаз", съобщава "24 часа".

Той съобщи, че газохранилището в Чирен не е пълно и не е наблюдавано, както трябва. Ако днес Русия ни спре природния газ,  количествата ще стигнат за покриване на едномесечното потребление, но има потвърждение за доставки от партньорите в Азербайджан, поясни министърът.

В момента БЕХ проверява кои електоренергийни мощности са извън строя и защо ремонтите са отлагани.  Николов подчерта, че енергийната криза е криза за цяла Европа . "България с мощностите, с които разполага, балансира целия регион. Ключово е да имаме добри отношения с Гърция и с Румъния. Ако спрем износа на ток в момента, Гърция ще пострада много. Има правила, които трябва да се спазват дългосрочно. че износът на ток няма да се спира и че ползите от това да сме част от общия европейски пазар са повече отколкото негативите.  Цените на битовия пазар в Европа са много по-високи, каза още министър Николов.

 

Той съобщи, че през следващите няколко месеца всички бюджетни организации ще минат в общ пул, така че до получават електроенергия на приемливи и предвидими цени.

 

Последвайте ни и в google news бутон