Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивши министри ще надзирават Летище София

Концесионерът Соф Кънект вече управлява столичния аеропорт

20 Апр. 2021
Илияна Кирилова

Консорциумът "Соф Кънект", който вече е официален стопанин на Летище София, представи чрез съобщение до медиите Надзорния съвет, който ще следи за доброто управление на ключовата инфрастуктура. Договорът за 35-годишната концесия влезе в сила вчера, след като "Соф Кънект" направи встъпителната вноска - 660 млн. лева. Сделката бе финализирана въпреки яростните критики на опонентите на правителството, че прави необясним реверенс на консорциума, като отлага с 10 години плащането на редовните годишни концесионни такси. Мотивът на МС е, че авиационният пазар е в криза. 

 

Сред надзорниците впечатляват имената на двама българи, които са известни с участията си в предишни правителства - Илияна Цанова и Филип Гунев. Останалите са чужденци.  Илияна Цанова: Възстановяването на плащанията ще стане до 15 ноември  най-късно

Цанова беше вицепремиер в два служебни кабинета - на Марин Райков и на Георги Близнашки, а Филип Гунев познаваме като зам.-министър на вътрешните работи в същите две правителства, както и в състава на "Борисов 2". През 2015 г. Илияна Цанова стана заместник-управител на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), наричан популярно фонда "Юнкер", чиято петгодишна дейност приключи през 2020 г. Филип Гунев беше в екипа на Центъра за изследване на демокрацията, а в последните години е в управата на Антикорупционния фонд, който се занимава с разследвания и анализи.

Илияна Цанова ще ръководи надзорния съвет и ще следи за работата на директорите на Летище София, за спазването на добрите стандарти за корпоративно управление и за комуникациите с "всички заинтересовани страни", става ясно от съобщението до медиите. 

 

Кои са останалите членове на Надзорния съвет?

Кристиян Мандл е представен като европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, известен и със своите социални предприемачески дейности. Той както и двамата българи, са посочени като независими членове на надзора. Другите имена са номинации на концесионера. Фондът Meridiam (Меридиам), който е основен акционер в "Соф Кънект", е излъчил Тиери Део  (партньор, основател и главен изпълнителен директор в Meridiam), Марко Росо и Давид Делгадо Ромеро. Летище Мюнхен, което се води "партньор" в концесията, ще се представлява от Рал Гафал.

 

От "Соф Кънект" обявиха, че скоро ще представят публично плановете си за летището, включително първите и средносрочните мерки и задачи.

Концесионерът ще създаде Проектен център - в сграда в София, и като интерактивно дигитално пространство, така че всички желаещи да могат да участват в обсъждането на решения за най-големия авиопорт в България.

 

ПАРИТЕ

"Соф Кънект" ще получи 240 млн. евро заеми от международни финансови институции, за да осъществи обещаните инвестиции. Другите 240 млн. евро, необходими за първия етап на плановете, са са собствени средства на "Меридиам". Инвестиционният фонд държи 99% от капитала на създаденото за концесията дружество „СоФ Кънект“, а австрийската строителна компания "Щрабаг" има 1% от акциите. Черноморската банка за търговия и развитие (ЧТБР), в която бившият транспортен министър Ивайло Московски е вицепрезидент, осигурява 73 млн. евро от кредитите. Във финансирането на концесионера с кредити участват още Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация (IFC), Kommunalkredit Austria AG, Societe Generale и УниКредит Булбанк, се посочва в съобщение на тват във финансовия пакет, е посочено в съобщение на концесионера до медиите. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?