Медия без
политическа реклама

Бивш министър разби газовите "успехи" на служебния кабинет

След като свалиха цените, очаквам да победят и глобалното затопляне, иронизира Александър Николов

12 Септ. 2022
Александър Николов, бивш министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков.
БГНЕС
Александър Николов, бивш министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов за пореден път направи във Фейсбук саркастичен коментар за "успехите" на служебния кабинет на газовия фронт. Този път Николов бе предизвикан от самохвалното твърдение на "Булгаргаз", че цената на природния гза за октомври ще падне с почти 30% и това се дължало на усилията на новото ръководство.  В поста си той сравнява новините, произвеждани напоследък от енергийното министерство, с "нещо средно между “200 Вица”, “Стършел” и “Работническо дело”, като не пропуска да укори служебния министър Росен Христов, известен в социалните мрежи и като Капитан Катамаран, за отказаните танкери с евтин втечнен газ, договорени от кабинета "Петков".  

"Лъжите са ясни, но това бие всички Гинес рекорди", изригна ексминистърът по повод на следното съобщение:

"На 9 септември 2022 г., "Булгаргаз" внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на газа за месец октомври в размер на 247,96 лв./МВч. Тази цена е с близо 30% по-ниска спрямо предходния месец септември, което се дължи на усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция. Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас.”

 

Александър Николов разяснява какви са "неточностите" във въпросната новина, като ги разобличава с факти, подкрепени с графики:

1. Само за последните 12 дни цената на природен газ на TTF се срина не с 30%, а с … 38%. Малко повечко от предложеното от "Булгаргаз". Петролът също е на рекордно ниско ниво, под 85 долара за барел, което е спад с 31% от рекордните стойности, достигнати преди 3 месеца. Целият микс на "Булгаргаз" зависи от тези 2 компонента, а не от "усилията на новото ръководство”. 😃 (прилагам и картинки, че от документи трудно разбират). На всичко отгоре и EUR/USD вече е с по-високи стойности, което намалява разходите по плащания в долари. Валидно и за петрол и за природен газ. 


2. Относно реалната диверсификация - не е нужно да напомням, че това ръководство и лично министърът подписа документ, с който подложи на реален риск стартирането на търговската експлоатация на проектната компания. Ще напомня обаче друго - няколко човека твърдяха, че няма завършено строителство, въпреки че обектът притежава Акт 14. Странно, нали? Твърдяха и че няма газ… и тръбата е цяла… но налягането по трасето беше 42.5 бара. Отново - уникално! 


3. Октомври - в микса на "Булгаргаз" ще бъде цената, договорена с LNG от Cheniere, която текущото ръководство старателно реши да не е в микса за целия зимен период, а само 1 от 7 карга. Браво, вероятно защото доставката трябваше да се случи с танкери, а не с катамарани… и не знаехме точно какви слотове ни трябват - за разтоварване ли, за паркиране ли, не е ясно. Също - в цената за октомври месец ще бъдат включени и ПЪЛНИ КОЛИЧЕСТВА по ДОГОВОРНА ЦЕНА от партньорите от Азербайджан. За да се случи това, в рамките на 7 месеца мандат ми се наложи да проведа повече от 5 физически срещи с мениджмънта на компанията и политически лица в Баку. Браво отново на текущото ръководство на МЕ, страхотно, другари! 


4. Уникална колаборация със синдикати и работодатели. Надявам се, че ще можете да обясните, че се кръстите рецесията в Европа да продължи, за да може цените (които изненадващо за Вас определя пазарът!!!!) да останат на тези нива. Иначе финалното предложение в края на месеца ще е със съвсем различна структура. Тогава сигурно геополитическите рискове ще са виновни."

 

Николов завършва коментара си с две обръщения:  

"Към "Булгаргаз" - екселите Ви дават малко грешки и трябва да си ги оправите, ама това е друга тема. Тема, която при работещ парламента и въпроси по ЗДОИ ще стане ясна.  Например как изглеждат “прозрачните търгове” като ценова структура и оферти спрямо отказани такива предложения.

Към Министерство на енергетиката - по-добре е да се придържате към битовите приоритети - телевизори, дивани, джипове, било то за министри или зам.-министри. Там поне сте силни. За останалото сте просто позор.

Очаквам след първия сняг, ако ни изненада през октомври, служебният министър да обяви, че разполага с доказателство, че след 24-часова работа и усилия са се справили с глобалното затопляне и целите по декарбонизация",  заключава бившият енергиен министър в публикацията си във Фейсбук.

.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Александър Николов

Още по темата