Медия без
политическа реклама

БДЖ спешно търси над 1000 работници

Държавното жп предприятие има нужда и от машинисти, и от ИТ специалисти

15 Септ. 2023
Всеки нов министър на транспорта обещава бърза и решителна модернизация на БДЖ. Но обещанията са едно, реалността - друго.
БГНЕС
Всеки нов министър на транспорта обещава бърза и решителна модернизация на БДЖ. Но обещанията са едно, реалността - друго.

Положението в жп сектора е трагично, призна министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред ресорната парламентарна комисия. Обикновено на фокус е тежкото финансово състояние на БДЖ. Но в омагьосания кръг на загубите и дълговете се върти и друг голям проблем -  прекалено много незаети работни места.

Липсата на персонал, и то на всякакви позиции - от кондуктори, стругари и машинисти до ИТ специалисти, прави невъзможна нормалната работа на пътническите и на товарните влакове. БДЖ има нужда от цяла армия попълнения -  1100 души, сподели министърът пред депутатите. От глад за кадри страда и другото голямо държавно предприятие в сектора - Националната компания "Железопътна инфраструктура". НКЖИ търси над 1200 души.

Текучеството и застаряването на персонала са отколешни проблеми, но вече добиват катастрофални размери. Само за последната година в двете фирми са останали празни 1100 работни места - хората са се пенсионирали или са напуснали, недоволни от заплатите, от условията на труд или от двете.

Бърз преглед в обявите за работа в интернет показва, че БДЖ предлага работа за стругари, шлосери, ревизори на вагони, машинисти, стрелочници, ел. монтьори, ковачи, енергетици и др. специалности. Наред с чистачи и кондуктори дъщерното дружество "Пътнически превози" търси главен експерт "Компютърни мрежи", шеф на отдел "Информационни технологии",  главен експерт "Киберсигурност".

 

На червено

Средната заплата в БДЖ миналата година е била 1643 лв., сега е със 17% по-висока - 1929 лeвa. Холдингът влошава финансовите си резултати. За първата половина на 2023 г. са натрупани 30 млн. лева загуба. Caмo пътничecĸитe пpeвoзи са на червено с над 27 млн. лева. a ĸoмпaния. Зa cpaвнeниe през първите шест месеца на миналата година зaгyбитe ca възлизaли нa 2,3 милиoнa лeвa, посочва Money.bg.  

Според Гвоздейков ключът към излизане от кризата - финансова и кадрова, се нарича модернизация. "Eднa oт пpaвилнитe cтъпĸи e мoдepнизaциятa ĸaтo цялo нa тoзи вид тpaнcпopт, зaщoтo в ĸpaйнa cмeтĸa и чacт oт пocтъплeниятa тpябвa дa дoйдaт oт eфeĸтивнocттa и oт ĸaчecтвoтo нa ycлyгaтa", коментира министърът. Той е поредният на този пост, който обещава модернизация. 

Ключови думи:

БДЖ, Георги Гвоздейков

Още по темата