Quantcast
ББР отчете над 86 млн. лв. загуба от покупката на акции на ПИБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ББР отчете над 86 млн. лв. загуба от покупката на акции на ПИБ

7 435
 Pixabay

Българската банка за развитие e отчела 86.504 млн. лв. загуба от операцията с изкупуването на акции на Първа инвестиционна банка през лятото на 2020 г. Това става ясно от годишния финансов отчет на държавната банка за изминалата година. Той все още не е публикуван на сайта на ББР, но за него информира финансистът Владислав Панев, депутат от "Демократична България" в 45-то и 46-то Народно събрание. 

Загубата идва от преоценените акции на държавната банка в ПИБ - към 31 декември 2020 г. цената на акция на Българската фондова борса е 1.84 лв. Това е неколкократно по-ниско от цената, която ББР плати през юли 2020 г. - 5 лева на акция. Още тогава имаше критики за двойно по-високата цена, по която държавата се включи увеличаването на капитала на частната банка. ББР плати общо 141 млн. лв. за придобиване на над 27 млн. новоемитирани акции или 18.35% от капитала на ПИБ.

"Реализираната загуба от операцията е 86.5 млн лева. Естествено, това е само на хартия, но пък е напълно възможно загубата за тази година да набъбне още, доколкото днес цената на акциите е вече само 1.65 лева.", отбеляза в петък във фейсбук профила си Владислав Панев.

Той припомня, че миналата година премиерът Бойко Борисов обяви сделката за изключително важна за влизането на България в еврозоната, а също така, че държавата ще си върне инвестицията с лихвите. "Нещо, което както стана ясно не е записано никъде, а и няма как. ББР трябваше да има и представител в управлението на ПИБ, но и това не се случи. Битият бит.....", коментира Панев.

Тези дни новият изпълнителен директор на ББР Цанко Арабаджиев посочи, че ББР е на загуба от 230 млн. лв., основно заради провизиране на лоши кредити. "Помните огромните схеми там - подаръка за 150 млн лева за Румен Гайтански Вълка, с които той строи незаконно върху държавна земяна язовир Искър. И други подобни. Банката беше превърната в прасенце касичка на олигархията. Този черен период приключи, надявам се завинаги. Убеден съм, че изпълнителният директор Цанко Арабаджиев има пълната воля да превърне ББР в истинска опора за новопрохождащи малки компании", коментира Панев. 

Още

Георги Гергов направи крачка към пълен контрол над Пловдивския панаир

24.11.2022

Обновена

2799
ПП вече дава заден за кабинет на малцинството
МЗ смени версията: Няма задържане на лекарства по складовете