Quantcast

Медия без
политическа реклама

ББР отчете над 86 млн. лв. загуба от покупката на акции на ПИБ

02 Окт. 2021
Pixabay

Българската банка за развитие e отчела 86.504 млн. лв. загуба от операцията с изкупуването на акции на Първа инвестиционна банка през лятото на 2020 г. Това става ясно от годишния финансов отчет на държавната банка за изминалата година. Той все още не е публикуван на сайта на ББР, но за него информира финансистът Владислав Панев, депутат от "Демократична България" в 45-то и 46-то Народно събрание. 

Загубата идва от преоценените акции на държавната банка в ПИБ - към 31 декември 2020 г. цената на акция на Българската фондова борса е 1.84 лв. Това е неколкократно по-ниско от цената, която ББР плати през юли 2020 г. - 5 лева на акция. Още тогава имаше критики за двойно по-високата цена, по която държавата се включи увеличаването на капитала на частната банка. ББР плати общо 141 млн. лв. за придобиване на над 27 млн. новоемитирани акции или 18.35% от капитала на ПИБ.

"Реализираната загуба от операцията е 86.5 млн лева. Естествено, това е само на хартия, но пък е напълно възможно загубата за тази година да набъбне още, доколкото днес цената на акциите е вече само 1.65 лева.", отбеляза в петък във фейсбук профила си Владислав Панев.

Той припомня, че миналата година премиерът Бойко Борисов обяви сделката за изключително важна за влизането на България в еврозоната, а също така, че държавата ще си върне инвестицията с лихвите. "Нещо, което както стана ясно не е записано никъде, а и няма как. ББР трябваше да има и представител в управлението на ПИБ, но и това не се случи. Битият бит.....", коментира Панев.

Тези дни новият изпълнителен директор на ББР Цанко Арабаджиев посочи, че ББР е на загуба от 230 млн. лв., основно заради провизиране на лоши кредити. "Помните огромните схеми там - подаръка за 150 млн лева за Румен Гайтански Вълка, с които той строи незаконно върху държавна земяна язовир Искър. И други подобни. Банката беше превърната в прасенце касичка на олигархията. Този черен период приключи, надявам се завинаги. Убеден съм, че изпълнителният директор Цанко Арабаджиев има пълната воля да превърне ББР в истинска опора за новопрохождащи малки компании", коментира Панев. 

Още по темата