Медия без
политическа реклама

ББР няма да може да събере 300 млн. лв. от големите кредити

30 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Около 300 млн. лв. от големите кредити, дадени от държавната Българска банка за развитие, няма да бъдат върнати. Причината е, че фирмите са получили евтините заеми, почти без обезпечения.

Това съобщи пред Нова тв изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев. За пример той даде фирмата “Роудуей кънстракшън”, в която банката е назначила свой управител.

Преди година стана известно, че "Роудуей кънстракшън" е сред VIP-клиентите на ББР със заем от 150 млн. лв. Този заем държавната банка е дала на "Роудуей кънстракшън", за да купи малката фирма "Пътстройинженеринг" АД със седалище в кърджалийското село Груево и чийто предишен собственик е бизнесменът Румен Гайтански - Вълка. Условията по връщането на заема са доста съмнителни заради гратисното плащане на главницата, изместено в края на падежа през 2029 г.

"Когато един кредит е даден на куха фирма, когато един кредит за 150 млн. лв., а реално обезпечението е 15-20 млн. лв., няма откъде да бъдат събрани парите", коментира Арабаджиев.

Все още няма информация какво се случва с подадения в прокуратурата сигнал за "Роудуей кънстракшън" , нито какво е установило разследването на ДАНС.

Арабаджиев коментира и обвиненията на ГЕРБ към сегашното ръководство на ББР, че е платило с лека ръка 1 млн. лв. за консултантски услуги по неосъществен облигационен заем за 1 млрд. лв.  Той обясни, че Управителният съвет на банката е взел решение да пласира облигации на международните пазари през миналата година при много изгодни условия, като идеята е била с този заем да се покрие по-скъп заем, взет от китайски банки. Така очакванията са били да се спестят 60-70 млн. лв. "Привлякохме едни от най-добрите инвестиционни банки, а именно Citi, JPMorgan и ING за мениджъри по емисията", с които работи и Министерство на финансите за държавния дълг", посочи Арабаджиев.

Въпросният 1 млн. лв. е платен на две адвокатски кантори в Лондон - „Clifford Chance” и „Аllan&Overy”, консултирали облигационния заем. Войната в Украйна обаче е осуетила финансовата операция - поскледвалото повишение на лихвите е направило рефинансирането на кредита на ББР неизгодно.

Води се политическа битка между две партии и ББР няма работа в нея, посочи Арабаджиев.

Той съобщи, че до две седмици банката ще сключи финансиране от 700 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа на цена "в пъти по-ниска от тази, на която се финансира държавата". Тези средства ще бъдат предоставени за нисколихвени заеми за бизнеса, каза Арабаджиев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата