Медия без
политическа реклама

Банките започват да премахват таксите върху големите депозити

22 Юли 2022Обновена
Илияна Кирилова

Само ден след като Управителният съвет на Европейската централна банка увеличи лихвата по депозитите с 0.5 пункта, някои български банки вече реагираха на тази промяна.

ОББ и КВС Банк (доскорошна Райфайзенбанк) обявиха днес, че от 1 август 2022 г. премахват таксата си за наличност за големите влогове. Промяната важи както за физически, така и за юридически лица

За ОББ таксата върху наличности по разплащателни и спестовни сметки, които надвишават 400 000 лева или тяхната равностойност в чужда валута (с изкл. на сметки в щ.д.), е 0.7%. Таксата се начислява на годишна база и е платима ежемесечно.

За КВС Банк (Райфайзенбанк) промяната е още по-чувствителна, защото там прагът, над който се начислява такса от 0.7%, е 200 000 лв.

Пощенска банка също в петък обяви, че премахва таксите за съхранение на парични средства по влогове, депозити и разплащателни продукти както за физически, така и за юридически лица. Това ще стане още от 25 юли. Банката в момента начислява 0.7% върху всички суми над 200 000 лв.

Преди две седмици една от по-малките банки у нас - TBI Bank, съобщи, че в резултат на новата политика на ЕЦБ също премахва таксата за съхранение на парични средства по разплащателни сметки за корпоративни клиенти, независимо от техния размер. За физически лица такива такси банката не е въвеждали, дори TBI Bank е една от малкото банки, които не престанаха да олихвяват спестяванията на клиентите си.

Очакванията след решението на ЕЦБ за вдигане на лихвите за първи път от 11 години, са и останалите търговски банки да започнат да премахват първо таксите за "съхранение" на големи суми пари, а след това и да започнат да възстановяват лихвите по спестяванията. Това обаче ще бъде последвано от вдигане и на лихвите по кредитите.

Още по темата:

Край на евтините пари! Лихвите тръгват нагоре! Това бе реакцията от днешното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените проценти, при това повече от очакваното.  Вместо с предварително заявените 0.

 

Още по темата