Медия без
политическа реклама

Банките отчетоха месечна загуба през декември

Финансовите институции заделят повече провизии в очакване на ръст на необслужваните кредити

08 Февр. 2021
Илияна Кирилова

Печалбата на банковата система за 2020 г. възлезе на 815 млн. лв., което е едва 49% от финансовия резултат, отчетен за 2019 г. Нещо повече, в края на ноември данните на БНБ показваха, че банковата печалба е по-висока - 866 млн. лв. Следователно през последния месец на изминалата година банките като цяло са отчели месечна загуба - за първи път от много години.

На какво се дължи отрицателният финансов резултат на банките през декември? Рекордно ниските лихви по заемите, които се запазиха такива почти през цялата изминала година, безспорно намаляват приходите от основната дейност на банките. Дори и увеличаващите се такси трудно компенсират намалелите постъпления от лихви по кредитите. Това става все по-трудно, след като европейският регламент за преводите в рамките на ЕС оряза значително възможността банките у нас да надуват таксите за евровите трансакции. Вече цяла година те са приравнени на цената на преводите в левове на вътрешния пазар, от което по признание на самите банки те са загубили около 100 млн. лв. приходи.

Нетните приходи от лихви през 2020 г. са в размер на 2,65 млрд. лв. - с около 100 млн. лв. по-ниски от преди година. А от такси и комисиони трезорите са събрали нетно 1,039 млрд. лв. при 1,106 млрд. лв. през 2019 г. 

По-сериозната причина за отчетената загуба през декември, както и за сериозния спад на печалбата за цялата 2020 г., са значително по-големите разходи за провизиране за евентуални бъдещи кредити. Направените разходите за обезценка на кредити за цялата 2020 г. са в размер на 876 млн. лв., посочва БНБ. Сумата е двойно по-голяма от тази през 2019 г. - тогава разходите за обезценка бяха 431 млн. лв. Само през декември 2020 г. банките са заделили 44 млн. лв. за провизиране на лоши кредити. 

В същото време статистиката на БНБ показва, че делът на лошите кредити в банковата система реално не се увеличава, а намалява, въпреки трусовете, които пандемията причинява в редица сектори в страната. Това може да се обясни с въведения през пролетта мораториум върху част от кредитите, при който банките разсрочиха 9 млрд. лв. първоначално за 6-месечен срок, а след това той бе удължен на 9 месеца.

Заделените по-големи разходи за обезценка на кредити през миналата година показват, че банките са изключително предпазливи и очакват след изтичането на мораториума, делът на лошите заеми значително да се повиши. Правейки по-големи разходи за покриване на необслужвани кредити, те се опитват да минимизират загуби от увеличаване на броя на тези кредити". Около 20% от разсрочените заеми ще останат несъбираеми след мораториума", прогнозира председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Прогнозата обаче бе направена преди втория локдаун, а ако има и трета COVID-вълна с поредно затваряне на някои сектори, този процент ще набъбне повече.

За периода на пандемията необслужваните кредити на граждани и фирми в банките са намалели с общо 289,1 млн. лева или с над 4.9% - от 5875,71 млн. лева през март 2020-а, до 5586,61 млн. лева в края на годината, показва анализ на news.bg, направен на база на статистиката на БНБ. Като се има предвид, че кредитите за този период са нараснали с 2,369 млрд. лева (3.85%) от 61,554 млрд. а 63,923 млрд. лева, делът на необслужваните кредити в тях се е свил от 9,55% на 8,74%. Независимо от спада, по този показател България остава на опашката в Банковия съюз.

ЛИХВИ

Лиxвeнитe пpoцeнти пo нoвooтпycнaтитe ĸpeдити пpeз 2021 г. щe ce пoвишaт зapaди oчaĸвaния cĸoĸ нa нeoбcлyжвaнитe зaeми в бaнĸoвитe пopтфeйли. Toвa пpoгнoзиpa БHБ в пocлeдния cи тpимeceчeн дoĸлaд, ĸaтo ce бaзиpa нa пpeдcтoящoтo изтичaнe нa мяpĸaтa зa oтcpoчвaнe нa плaщaниятa пo бaнĸoвитe зaeми. Ocвeн pъcт нa лиxвитe, цeнтpaлнaтa бaнĸa oчaĸвa дa бъдaт зaтeгнaти и ycлoвиятa зa oтпycĸaнe нa ĸpeдити.

B peзyлтaт нa пo-cтpoгитe изиcĸвaния, yвeличeния paзxoд зa зaeмитe и изтичaнeтo нa чacтния мopaтopиyм, БHБ oчaĸвa пpeз 2021 г. също така зaбaвянe нa ĸpeдитния pacтeж. C пocтeпeннoтo възcтaнoвявaнe нa чacтнoтo пoтpeблeниe и инвecтициитe бaнĸaтa oчaĸвa тeмпът нa нapacтвaнe нa ĸpeдититe зa фиpми и дoмaĸинcтвa дa ce ycĸopи oтнoвo пpeз 2022 г.

Последвайте ни и в google news бутон