Медия без
политическа реклама

БАБХ защити производителите на овче сирене с краве мляко

Пробите на сдружение "За достъпна и качествена храна" били взети неправилно

10 Окт. 2023
Млекопреработватели отхвърлиха твърденията, че в търговската мрежа масово се предлага овче сирене, приготвено от краве мляко.
Илияна Кирилова
Млекопреработватели отхвърлиха твърденията, че в търговската мрежа масово се предлага овче сирене, приготвено от краве мляко.

Млекопреработватели отхвърлиха твърденията, че в търговската мрежа масово се предлага овче сирене, приготвено от краве мляко. На специална пресконференция те обявиха, че се води търговска война срещу българските млечни продукти и млечния бранш, но не стана ясно с каква цел.

Наскоро сдружение "За достъпна и качествена храна" популяризира свое проучване, според което само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко, а в биволско сирене няма и грам биволско мляко. Преди това през май сдружението публикува резултати от подобно проучване, което откри, че едва едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа само овче мляко. 

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко, сочи проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна, съобщи БНР.

В резултат на тези публикации Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и започна проверка за евентуални нелоялни търговски практики от фирмите "Милки груп био" ЕАД - производител на продуктите "Саяна", и "Димитър Маджаров-2" ЕООД. 

Визираните млекопреработватели също участваха в пресконференцията. 

"Занимавам се с производство на млечни продукти от 40 години и 33 години произвеждаме млечни продукти под марката "Димитър Маджаров", която е 100 % българска семейна фирма с български капитал. В нашата фирма качеството е издигнато в култ, за първи път за всички тези години получаваме обвинение, че не работим с качествени продукти", разказа Юлия Маджарова, управител на млекопреработвателно предприятие "Димитър Маджаров-2". Тя обясни, че са затегнали още по-силно контрола върху млякото, което изкупуват от близо 100 ферми. Ежедневно тестват за примеси суровото мляко на място при фермерите, както и на "входа" на своята мандра.

Според Албена Йорданова, маркетинг директор на "Милки Груп Био", които произвеждат продуктите с марка "Саяна", в пространството се хвърлят неизяснени случаи с проверки на млечни продукти, като така се заблуждава крайният потребител и се уврежда имиджът на българския продукт.

БАБХ ОБЯВИ: САМО НИЕ МОЖЕ ДА ПРАВИМ ПРОВЕРКИ

Ръководството на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) също взе участие в пресконференцията и защити набедените млекопроизводители като обясни, че има много пропуски и неясноти във взетите от сдружение "За достъпна и качествена храна" проби. Освен това от БАБХ бяха категорични, че само те имат право да взимат проби на храни за изследване.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински обясни, че агенцията се е информирала за този случай от медиите и в първия работен ден е поканила на среща председателя на сдружението д-р Андрей Велчев, за да предостави материалите, протоколите и всичко, с което разполагат. "Беше ни предоставена касова бележка от магазин за 30 закупени продукта", каза Патарински. 

Според БАБХ са налице обезпокоителни факти, свързани с начина на вземане на проби и с методите на изпитване, което поставя под съмнение резултатите от проверките, направени от сдружението "За достъпна и качествена храна".

От агенцията по храните съобщиха още, че са извършили мащабна проверка в млекопреработвателните предприятия след скандалното проучване на "За достъпна и качествена храна". Взети са множество проби, които изпращат днес за анализ в акредитирана лаборатория. Очаква се резултатите да са готови до края на октомври. Ако се окаже, че има наличие на мляко, различно от описаното на етикета, ще бъдат предприети мерки по изтегляне на партидите за преетикетиране и ще бъдат поставени отново предприятията на засилен контрол. 

ДАЙТЕ ИМЕНАТА НА НАРУШИТЕЛИТЕ

И докато част от млекопреработвателните предприятия и самата БАБХ са възмутени от самоволните проверки на разни потребителски организации, то други приветстват гражданския контрол.

"Категорично подкрепяме всякаква форма на допълнителен потребителски контрол. Потребителите не са хора, които само трябва да купуват и да плащат съответните продукти. "Това коментира пред БНР председателят на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов. Според него това е "доста силна корективна схема, която допълва официалния контрол". Всеки един потребител би следвало да има правото да вземе продукт и да го занесе в лаборатория", смята Михайлов.

Михайлов коментира, че задължително с резултатите от проверките на БАБХ трябва да се съобщават имената на фирмите нарушители. "Странно е, че Агенцията по храните не оповестява имена, докато КЗК директно обявява имената на фирмите, срещу които задвижва процедура", отбеляза още Михайлов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата