Quantcast

Медия без
политическа реклама

Асен Василев разкри, че „Лукойл Нефтохим” е в процес на продажба

България се опитва да намали печалбите на "Газпром" от транзит на газ, твърди министърът пред „Файненшъл Таймс”

17 Окт. 2023Обновена
Снимка: архив БГНЕС

Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал „Лукойл Нефтохим” да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. Това казва финансовият министър Асен Василев пред „Файненшъл Таймс” в специален материал за страната ни и руските енергийни маневри, цитиран от Нова тв.

Държавата очаква "Лукойл Нефтохим" да плати още 270 млн. лв. данък свръхпечалба тази година, допълнително към вече преведената по-рано вноска. Това съобщи министърът на икономиката Богдан Богданов в интервю пред БНР.

Василев твърди пред изданието, че вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и заявява, че „имаме индикации за интерес”. Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия, посочва „Файненшъл Таймс”.

Попитан за повече информация след заседанието на Съвета за сигурност премиерът Николай Денков потвърди, че се водят разговори за продажбата на рафинерията. "Към момента има само интерес, няма конкретни намерения. Решението дали ще бъде продадена рафинерията зависи от собственика", заяви Денков.

Всички реверанси на българската държава към бизнеса на "ЛУКойл" у нас носят огромни приходи на руската компания и на режима на Путин, без да работят за  интересите на българските данъкоплатци.

Василев твърди пред "Файненшъл таймс", че рестрикциите към руската компания няма да бъдат вдигнати, докато в собствеността ѝ не се включат нови играчи.

Изданието припомня, че България въведе в петък, 13 октомври, извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия. Тя е в размер на 20 лв./мВтч. Това се случва дни след като е наложен 60% данък върху печалбата на притежаваната от Русия рафинерия „Лукойл“. Посоченият данък се формира, след към стандартния 10% данък печалба се прибави т.нар."солидарна вноска", въведена от ЕК за 2022 и 2023 г. заради високите цени на горивата. Тя е в размер на 33% от свръхпечалбата, но българският парламент гласува наскоро за последното тримесечие на тази година допълнителният налог да бъде завишен на 50%.

Руската компания "Лукойл" обмисля да преструктурира търговското си подразделение Litasco и да продаде рафинерията си ISAB в Италия в опит да ограничи въздействието на санкциите и предстоящото ембарго на ЕС върху руския суров петрол, предаде Bloomberg.

СРЕЩУ "ГАЗПРОМ"

Интересни детайли представя „Файненшъл Таймс” по въпроса за транзит на руски газ през България към Унгария и Сърбия. Изданието цитира Асен Василев, според когото целта не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а да се направи по-малко изгодно за "Газпром“ да доставя газ през България. Той смята, че новият данък няма да повлияе върху цената в другите две държави, но ще намали печалбата на руската газова корпорация.

„Файненшъл Таймс” заключава, че наказателните данъци на София върху руските нефтени и газови операции е опит да ги направи по-малко рентабилни и да принуди европейските им купувачи да търсят други възможности за доставки.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Решението на България да въведе такса върху транзита на природен газ от Русия е противоречива стъпка срещу Унгария и Сърбия, която застрашава снабдяването с енергия в тези две страни. Това се казва в съвместно изявление на унгарското и сръбското правителство, публикувано днес на сайта на унгарското правителство, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Вчера в Тирана, където бе по повод срещата на Берлинския процес, българският премиер Николай Денков каза, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ Така той коментира въведената от Народното събрание такса от 20 лева за мегаватчас или приблизително 100 кубически метра руски природен газ, който влиза и минава през страната. Решението е в сила от 13 октомври т.г.

"Европейският съюз не е въвел санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументацията на българския премиер е напълно невярна. Това решение е против европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страна членка на ЕС и на страна кандидат", се посочва в съобщението, подписано от министъра на финансите на Сърбия Синиша Мали и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Подчертава се, че Белград и Будапеща ще координират позициите си и че няма да оставят "неприятелското българско решение без съответния отговор".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?