facebook
twitter

Икономика

Ангелкова: Днес-утре очакваме първите чартъри от Полша и Чехия

1 561
 Канал 3

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че скоро ще започнат да пристигат още повече чужденци за почивка по българското Черноморие. Пред Канал 3 тя заяви:

"Стартираха първите чартъри, това беше изключително важно, за да може лека-полека да се старира и по-активната работа по посрещането на чуждестранни туристи в страната. Първите бяха туристите от Нидерландия и Белгия, веднага след това от Германия, очакваме буквално тези дни - днес-утре, първите полети от Полша, от Чехия".

Тя изрази съжаление, че британските туристи обаче няма да пристигнат, заради забраната на правителството в Лондон.

"Обединеното кралство води в България над 480 000 чуждестранни туристи за цялата година. Те са водещи по отношение и на зимния и на летния туризъм. Отмяната на чартърите от Великобритания е наистина лоша новина за нас. Надявам се тези решения, по отношение на държавите, които подлежат на карантина да бъдат временни и да се преразглеждат по отношение на епидемиологичната обстановка. Затова казвам, че сезонът ще бъде много непредвидим - допълни тя. - Освен британските туристи, другите, които са много важни за нас, и за които юли месец по тяхно решение остава затворен, това са руските туристи. Най-рано от август месец ние можем да очакваме руски туристи, ако се възобновят полетите от страна на руската федерация. Много е важно за нас тези пазари да бъдат отворени, на този етап те не са", коментира Ангелкова.

Според Ангелкова, нейното министерство е започнало да прави проверки по плажовете относно спазванията на изискванията за концесионните и наемните договори. А валящите и в медиите и в социалните платформи оплаквания на летовници за различни "трикове", с цел измъкване на повече пари от плажуващите коментира така:

"Когато говорим за различни номера, които изключително негативно влияят на имиджа на българския туризъм, там нюансите и спецификите са доста. Защото, когато е обявена дадена цена в ценоразпис и тя не е елемент в договора, защото там е записано само и единствено чадъри и шезлонги като част от плажните принадлежности... Оттам-нататък концесионерът или наемателят следва ясно да обозначи цените, които предлага. Държа да подчертая, че министерството на туризма не участва в ценообразуването на нито един частен обект и не е работа на министерството да определя цените. Един съвет е, ако искаме наистина да си привлечем туристите, трябва да бъдем адекватни на ситуацията и времето. Това, което за мен е важно, е наистина абсолютно всички представители на бранша, общините и ние, да предложим добър и качествен продукт на разумна цена. Трябва всички, които работят в тази сфера да си дадат ясна сметка дали искат да имат клиенти за един ден или за едно сядане, или искат тези клиенти да се върнат, да кажат на свои приятели... И затова е изключително важно максимално всеки един да предлага качествен продукт на разумна цена".

Според Ангелкова Гърция не е уведомявала нейното министерство за решението си да остави отворен само ГКПП "Кулата-Промахон", но това си е нейно право.

"Всяко решение на дадена държава, свързано с пътуванията, особено в сегашната ситуация, е собствено решение на самата държава, в случая Гърция. Министерство на туризма не е било уведомено предварително за това тяхно решение (на гръцката страна да затвори ГКПП). Новините се съобщават при свършен факт. Така че, това са решения, които всяко правителство решава на база критерии, които си има. Ние не сме запознати с причините за тези решения. - обясни Ангелкова. - Отделно от това, всяка една година темата "България - Гърция" стартира в началото на летния сезон. Много е важно и строго индивидуално кой къде ще иска да почива. И наистина не знам защо, когато всеки път някой решава къде иска да почива в Гърция, то трябва да е през през призмата на това, че у нас не е добре, не се предлага добър продукт, лошо е и т.н. Това е строго индивидуално решение, което всеки взима за своята почивка".

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Френският туризъм загуби от пандемията 30-40 млрд. евро

09.08.2020

390
Гърция ще иска поне до 15 август отрицателен PCR тест за българи

03.08.2020

Обновена

3616 13
Кабинетът потушава с 10 млн. лева протестите на туроператорите

03.08.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

553 8

Коментари

Хумангоид

Най-рано от август месец ние можем да очакваме руски туристи, ако се възобновят полетите от страна на руската федерация.

Ангелкова, Ангелкова... Русия е затворена не от страна на "руската федерация", а Европейския съюз забрани на руски граждани да влизат на територията му. 

nottheone1

не сме запознати

ние сме запознати, че вие с нищо не сте запознати.

 

и никой не е виновен, че се е родил грозен. гротеската почва тогава, когато един доста прилично оформен киликандзер мисли себе си за красавица от френско модно списание.

аман бе

За рекламно лице на "La Coste" става...

риболовец 5

   Писна ми от тия чадъри и шезлонги.

   По важно е колко пъти се използва олиото.

  За плажовете трябва да се грижи общината.

  

аман бе

"...По важно е колко пъти се използва олиото...."

В смисъл? Като слънцезащитно средство? 😉

Neymar

Коня като ги посреща и те бегат.

Влез или се регистрирай за да коментираш