Медия без
политическа реклама

Александър Николов: Дават коз на "Газпром" за арбитраж

26 Авг. 2022
Александър Николов
Илияна Кирилова
Александър Николов

Сегашните управляващи водят координирани опити да вкарат "Булгаргаз" в трудна позиция по потенциален арбитраж с "Газпром". Това мнение изрази бившият министър на енергетиката Александър Николов.

В свой пост във Фейсбук той посочва, че кризата с газа има ясна предистория. Николов разкрива различни факти и действия на предишното правителство на ГЕРБ, на КЕВР, "Булгаргаз" и БЕХ, както и на служебния премиер Стефан Янев, които показват притесняващи зависимости.

"Вече е абсолютно ясно, че след предприетите действия и бездействия България ще бъде в изключително тежка позиция от октомври насам. Случайност ли е, че изборите са на … 2 октомври?", задава въпрос Николов.

Бившият енергиен министър подчертава, че "Булгаргаз" е изпълнил всички условия по договора, като е документирано, че през април е превел средствата в съответсвие с договора. Тези средства са били първоначално приети от банката контрагент, след което са върнати без основание. От април насам "Булгаргаз" всеки ден е изпращал заявки, но отсрещната страна е потвърждавал с нула. Сегашното ръководство на компанията обаче е престанало да подава заявки и това бе потвърдено днес от служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Служебното правителство е изпратило до “Газпром” информация, че има готовност за възобновяване на преговорите. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на “Здравей, България” по Нова тв.

Според Александър Николов евентуален арбитраж към "Газпром" може да се води и на ниво ЕК. "В него може да се включат и пропуснати ползи и нанесени вреди - например от по-високи цени на спот пазар поради неизпълнение на договорни отношения. Би било ей така… прозорливо, ако случайно текущият екип на министъра се сети да проведе един бърз разговор с DG Energy, поне да е базисно наясно с потенциална позиция на ЕС", препоръчва иронично в своя пост Николов.

Ето какво напомня още бившият министър на енергетиката.

 

Последвайте ни и в google news бутон