Quantcast

Медия без
политическа реклама

41 млн. лева е загубата на БДЖ през последната година

Няма да се вдига цената на билета, обеща транспортният министър Николай Събев

06 Февр. 2022Обновена
БГНЕС

Загубите на държавното предприятие БДЖ за 2021 г. възлизат на 41 милиона лева по предварителни изчисления. Те са за сметка на бюджета, обяви министърът на транспорта Николай Събев пред bTV, като уточни, че с натрупването от 2002 г. сумата е 421,5 млн. лева.

Министърът коментира, че не се планира повишаване на цената на пътническия билет, докато не се подобри качеството на услугата. "Проверихме условията какви са, за да може да има интернет във влаковете", каза Събев. Освен това транспортното министерство ще опита да гарантира отвеждащ и завеждащ транспорт с друго превозно средство до гарите. По този начин ще бъде пуснат за продажба комбиниран билет - с влака да стигнеш от София до Бургас, а след това да пътуваш с автобус до Слънчев бряг. "Трябва да има интернет, трябва да са чисти вагоните, трябва да се спазва разписанието", заяви Събев.

По негови думи е възможно да се намалят разходите на БДЖ с 30% още през тази година. "Новото ръководство има конкретна задача - след месец и половина преглед, заедно да видим кой е моделът, който искаме да следваме, и да видим каква е картата, с която да постигнем този модел", обясни министърът.

Относно полетите София – Скопие Събев коментира, че все още не са готови разчетите за разходите, като не е ясно колко ще струват. Първият демонстрационен полет ще бъде на 11 февруари.