Медия без
политическа реклама

35% от хранилището в Чирен вече е пълно

"Булгаргаз" е поискал с 32 на сто по-висока цена на синьото гориво за юли

Булгартрансгаз

В момента хранилището за природен газ в Чирен е пълно на 35% и се прави всичко възможно да се подсигури напълването му.  Това каза в сряда министърът на енергетиката в оставка Александър Николов пред журналисти след провалената енергийна комисия заради липса на кворум.

„Да не забравяме, че българската страна разполага с активен договор с „Газпромекспорт“ и комуникацията, доколкото обхваща нормални правни и търговски отношения, никога не е спирала. По думите му, не може се очаква да бъдат запълнени лесно и бързо хранилищата на газ не само в България, но и в Европа, при положение, че  не е ясно как ще реагира основният доставчик. Изследват се всички алтернативни източници", увери Николов..

Според него изискването на ЕК за запълване на хранилищата на 80% може да се реализира, ако „Газпром“ се държи като коректен доставчик. След прекратените и намалени доставки за немалко страни в Европа всеки може да си направи изводите дали това е осъществимо или не. 

„Ситуацията с газа е валидна не само за България, но и за цяла Европа и е следствие от направеното през последните 10 години в ЕС. За всеобщо съжаление зависимостта от руския газ нарасна. Когато доставчикът за целия континент

 

не е устойчив и с предвидими търговски намерения,

 

на може да се прогнозира реално какво би се случило“, каза още министърът на енергетиката в оставка.

На въпрос за интерконектора с Гърция, той припомни, че газопроводът се тества. „Цялата му инфраструктура вече е пълна с газ. Всички процедури, свързани със сертификация и цялата регулаторна рамка се оформят в момента. Дружеството трябва да си промени управленската структура, да бъде с двустепенно управление и да стане независим оператор. Към началото на септември очаквам всичко да бъде готово. Инфраструктурата е важна не само за Българи и Гърция, но за целия район. Всичко от неща страна се прави, за да може административните процедура да са бързи, както е и в момента“, поясни Николов.

Относно танкерите с с втечнен газ, които доставят синьо гориво за България, министърът на енергетиката поясни, че от декември миналата година, заради бума на цените, а след това и войната в Украйна,

 

нито една държава или търговец не споделя къде, какво и как прави.

 

„Когато един от основните доставчици (в случай „Газпром“ - б. а.) се оттегли, конкуренцията за остатъчните количества нараства главоломно. Съответно, за да се запазят търговските ползи и за България и за търговското дружество, и то да може да си изпълнява доставките, мисля, че не е най-разумното нещо да се говори каква е нашата стратегия. Всяка една диверсификация, която се провежда агресивно и бързо, и това не важи само за България, а и в общ план, върви със своята цена.

На въпрос на „Сега“ какво се прави да получим допълнителни количества азерски газ, Николов каза, че се водят преговори. Той подчерта обаче, че трябва да се прави разлика между 25-годишен договор и търговски преговори, които включват доставки сега веднага на пазарна цена. Според запознати такива количества могат да дойдат не директно от Азербайджан, а от

 

други негови клиенти, получаващи синьо гориво по трасето на Южния газов коридор

 

- Турция, Гърция или Италия.

От своя страна изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов при изслушването му пред депутатите от временната комисия в парламента за доставките на газ за България, каза, че никой не знае дали ще има доставки на руско синьо гориво за нас.

По думите му , страната ни е платила на "Газпром", но парите са върнати, защото сме платили в долари, а не в рубли. България не се е съгласила на едностранното изменение в плащането от Руската федерация. След април плащанията към Русия стават със забавяне не заради нас“, стана ясно още от думите му. Да припомним, че някои фирми от страни от ЕС, съгласили се да си открият изискваните от Кремъл сметки в рубли, също останаха изненадани от намалени или прекъснати доставки на природен газ по договорите си.

„Представител на "Булгаргаз" не е пътувал до САЩ с премиера и министъра на енергетиката“, каза още Йоцов. „Компанията не е правила запитване към търговците на втечнен газ, а е избрала конкретен доставчик, който сам е оферирал "Булгаргаз". Офертата беше много добра, нямаше как да получим по-добра“, аргументира се шефът на държавното газово дружество.

По време на заседанието на комисията той, съобщи още, че "Булгаргаз" е по поискал от КЕВР да одобри 32% по-скъп газ за юли. Йоцов допълни, че за август са осигурени само количествата по дългосрочния договор с Азербайджан, а останалите количества тепърва ще се търсят.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата