Медия без
политическа реклама

3000 км разбити пътища ще бъдат ремонтирани още тази година

Започва одит на всички натоварени трасета дали отговарят на стандартите за безопасност

06 Яну. 2022Обновена
БГНЕС
Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството

Министерството на регионалното развитие започва мащабна четиригодишна програма за ремонти на най-лошите пътища в страната. "Още през тази година ще бъдат ремонтирани 2917 км, за които има документация и строителните дейности могат да започнат веднага", обяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов. До седмица списъкът с обектите, които трябва да бъдат ремонтирани тази година, ще бъде качен на сайта на МРРБ, за да се запознаят гражданите с него. По-късно ще бъдат публикувани и списъците с пътища за ремонт през 2023, 2024 и 2025 г.

През 2022 г. ще бъдат ремонтирани и 163 км магистрали, посочи министър Караджов. Така общата инвестиция за годината излиза 2.8 млрд. лв.

"Вече е разпореден пълен одит на най-натоварените пътища - първокласните и магистралите", обяви заместник-министър Явор Бенчев. Проверява се дали те отговарят на стандартите за безопасност, маркировката, знаците, инфраструктурните съоръжения, колко качествено е положена настилката.

Новото управление ще даде предимство на подобряване на инфраструктурата в Родопите, Странджа-Сакар и Северозападна България. За целта в МРРБ се работи и по създаване на специален фонд за регионално развитие, от който да се финансират инфраструктурните проекти на общините. "Искаме, когато се направи една инфраструктура, теренът после да остане образцов", каза министър Караджов. И обясни, че сега всеки копае по различно време - АПИ или ВиК, и после общините нямали средства да оправят тротоарите. Не е ясно обаче кога може да заработи подобен фонд, но имало принципно съгласие от финансовия министър да се задели сериозна сума за него.

 

БЕЗ ИНХАУС ПОРЪЧКИ

"Строителната пътна дейност повече няма да се извършва с вътрешни възлагания, т.нар. инхаус процедури, тъй като дават сериозен дефект, а инженерингът ще бъде сведен до минимум. Предпочитаме чистото проектиране и оферти единствено по Закона за обществените поръчки", каза министър Караджов.

За всички започнати участъци по магистралите, за които липсват окончателни проекти, ОВОС и извършено отчуждаване, Агенция "Пътна инфраструктура" вече работи по попълване на документацията, т.е. за узаконяването им. 

Министър Караджов увери, че повече няма да се повтаря порочната практика бюджетът за поддръжка на пътищата първоначално да се планира за около 300 млн. лв., а да се сключват договори за 1.5 млрд. лв., които да се покрият в края на годината с бюджетни излишъци. Затова тази година ще се планира точната сума, като в момента се заедно със съветника на премиера по регионалното развитие и с МФ се прави одит какви средства ще са необходими.

Приоритет на новото ръководство на МРРБ е и дигитализацията на всички етапи на инвестиционния процес в строителството - проектиране, подаване на заявления, прилагане на документацията, издаване на разрешителните от ДНСК. "Всичко това трябва да става електронно и дистанционно с ясни срокове и причини за отказ", заяви зам.-министър Явор Бенчев. Той съобщи, че в МРРБ се работи и по изменения в Закона за устройство на територията, като са започнали разговори с всички заинтересовани браншови организации за техните предложения.

 

ТРИ НОВИ ТУНЕЛА

Регионалното министерство работи и по реализацията на три проекта за изграждане на тунели в страната. В най-напреднала фаза е тунелът под Шипка. Все още обаче не е ясно дали Брюксел ще одобри финансирането за него да бъде от европейски средства. 

На ниво идейни проекти са други два тунела - при прохода "Петрохан" и по протежението на магистрала "Черно море" под Стара планина. Проектирането и преминаването през ОВОС ще отнемат около 2 години.

 

ВиК УСЛУГИ

Вторият заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е Диляна Иванова с ресори ВиК сектора и европейските програми. От новата оперативна програма "Регионално развитие" за периода 2021-2027 г. България очаква 3.5 млрд. лв., обяви Иванова. През март пък министерството ще предложи за обществено обсъждане нов Закона за ВиК услугите. Целта ни е да намалим загубите на вода поне до 35%, казаха от МРРБ. И обещаха засилване на контрола върху инвестиционните програми на ВиК дружествата.

Ключови думи:

Гроздан Караджов, МРРБ

Още по темата