Медия без
политическа реклама

100 автобуса и 300 камиона блокираха движението в центъра на София

Превозвачи протестират срещу високите цени на горивата и вдигането на тол-таксите

27 Апр. 2022Обновена
БГНЕС
БГНЕС

Около 100 автобуса и 300 камиона участваха в протеста на превозвачите днес в София. Превозните средства бяха паркирани пред Министерски съвет, парламента, сградата на БНБ и около катедралата "Александър Невски" в центъра на столицата.

Клаксони огласиха пространството пред Министерски съвет, на площад „Батенберг” има много автобуси, движението в района бе спряно за повече от час по обяд, предаде БГНЕС.

Протестиращи превозвачи излязоха по обяд с камиони и автобуси в Пловдив, Русе, Варна, Бургас и Благоевград. Пътят Е-79 между Благоевград и Симитли бе временно блокиран.

Протестът бе обявен срещу високите цени на горивата, но на практика основното искане на превозвачите на пътници и товари е да се наложи мораториум върху разширяването на тол системата и вдигането на тол таксите. 

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов вече обяви, че от 1 юли платени за тежкотоварни превозни средства стават второкласните пътища в страната, а действащите досега такси за изминат километър по магистрали и първокласни шосета ще бъдат увеличени. 

Поревозвачите настояват още да се премахне биодобавката в горивата, което цената на горивата ще свали с около 20 ст. Друго тяхно искане е да се намали наполовина акцизът за горивата. Това обаче се оказва невъзможно, защото в България действат минималните нива на акциз за горивата в ЕС и Брюксел няма да разреши падане под този праг.

"При рязкото покачване на горивата през последния месец и половина е нарушен нашият платежен баланс. Много от нашите клиенти не могат да разберат, че нямаме друг изход освен да увеличаваме цените. Затова намаляваме работата, защото иначе ще се докараме, особено по-малките превозвачи, до фалити", заяви пред БНР Георги Цанов от  Съюза на международните превозвачи.

"Много е важно да бъде ограничена тази цена по някакъв начин, както е в другите държави - Испания и Франция, където държавата намалява цената на крайния потребител на горивата, за да не се отразява в увеличаване на себестойността на повечето продукти", посочи Цанов.

„Работим на ръба, защото в момента клиентите не искат да плащат повече. Ние имаме повече разходи и реално нашите оборотни средства свършват, имаме лизинги, заплати, глобяват ни в Европа, защото сме българи”, сподели пред БГНЕС Лъчезар Христов, собственик на транспортна фирма.

След като превозвачите не получиха отговор на нито едно свое искане днес, те дадоха срок до 18 май на управляващите, за да предприемат мерки. И заплашиха с мащабен протест в цялата страна.

"Ще преустановим транспортни връзки и автобусни линии, ще блокираме пътни артерии, гранични пунктове. Ще се включат, разбира се, и пряко засегнатите от това, защото всеки един български гражданин в момента е пострадал от високите цени на горивата", заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата