Медия без
политическа реклама

До 1 октомври пълним на 85% хранилището в Чирен

Германия предсрочно достигна три четвърти от капацитета на резервоарите си за газ

17 Авг. 2022
Тази година хранилището за газ в Чирен ще бъде много по-пълно от миналата.
Булгартрансгаз
Тази година хранилището за газ в Чирен ще бъде много по-пълно от миналата.

До 1 октомври хранилището за природен газ в Чирен ще бъде пълно на 80%, каквото е изискването на Евросъюза, и дори на 85 на сто, което ще е много повече от миналата година Това прогнозира енергийният експерт Васко Начев. Според него темпът на зареждане е добър. „През септември винаги обаче се появява известен ръст на потреблението и трябва да се намерят допълнителни количества от внос, за да не се пречи на зареждането. На пазара има достатъчно газ, за да продължи пълненето нормално“, смята експертът.

За първи път от началото на юли газовото хранилище на България не е най-празното в Европа, сочи справка на сайта Economic.bg. „Чирен“ вече е запълненo над 55% от капацитета си, като през последния месец това се случва с по-бърз темп спрямо средноевропейския. Все пак България има да наваксва доста, тъй като е далеч от средните за Стария континент нива от близо 75% газови запаси. Гepмaния напр. пocтигнa цeлтa cи дa зaпълни cвоитe xpaнилищa зa пpиpoдeн гaз нa три четвърти в cpeдaтa нa aвгycт - двe ceдмици пpeди плaнoвeтe, пoĸaзвaт дaнни нa Gаѕ Іnfrаѕtruсturе Еurоре. Kъм 14 aвгycт мecтaтa зa cъxpaнeниe нa гaз в Гepмaния ca били пълни мaлĸo нaд 76%, пoĸaзвaт дaнни, цитиpaни oт Оіlрrісе. Kaпaцитeтът зa cъxpaнeниe в нaй-гoлямaтa иĸoнoмиĸa в Eвpoпa e oĸoлo 23,3 милиapдa ĸyбичecĸи мeтpa, пoвeчe oт eднa пeтa oт гepмaнcĸoтo пoтpeблeниe oт 100 милиapдa ĸyбичecĸи мeтpa пpeз 2021 г.

Според статистиката на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата най-незапълнен вече е газовият склад на Латвия. Припомняме, че „Газпром“ обяви в края на миналия месец, че спира доставките си за балтийската република, макар че миналата седмица ги поднови. България пък не получава руски газ от края на април. Полша също е отрязана от доставките от Русия, а износът на „Газпром“ за Германия е намален драстично през последните седмици. Въпреки това Полша успя предсрочно да отговори на новите минимални изисквания на Европейската комисия за запълняемост на газохранилищата на 90% до 1 октомври. Португалия, Дания и Швеция са другите три страни отличници по нагнетени количества газ.

Справка от началото на войната в Украйна показва, че докато България е ускорила запълването на газохранилището през последните седмици, то страни като Испания и Унгария не бързат с нагнетяването. Преди дни стана ясно, че „Газпром“ ще увеличи доставките за Унгария през България.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата