facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

"Златна мечка" в Берлин, затвор в Иран

Четири дни след като спечели наградата, режисьорът е призован за изпълнение на присъда в Техеран
752
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лауреатът присъства на церемонията само чрез телефонна връзка.

Иранският филмов режисьор Мохамад Расулоф, който преди дни спечели "Златна мечка" на кинофестивала в Берлин, влиза зад решетките в родината си. Той е получил призовка за изпълнение на присъдата, която му е наложена от властите в Техеран. Адвокатът на Расулоф Насер Зарафшан заяви, че режисьорът няма да се яви и ще обжалва заповедта. Той се надява да се възползва от страховете, предизвикани от коронавируса в Иран, заради който 56 000 затворници в близкоизточната страна са пуснати в домашен отпуск.  

В събота вечерта филмът на Мохамад Расулоф "Злото не съществува" спечели голямата награда на 70-ия фестивал "Берлинале" в германската столица. Той се състои от четири новели, посветени на смъртното наказание. Филмът е заснет тайно, тъй като режисьорът има забрана да снима заради извършвана от него "антидържавна пропаганда". На властите той е бил представен от сътрудниците на Расулоф като четири отделни проекта за късометражни филми, за да приспи бдителността им - по принцип късометражното кино не е толкова явно засегнато от цензурата в Иран.

През 2011 г., скоро след като спечели две награди в Кан с "Довиждане", Расулоф бе осъден на шест години затвор и 20-годишна забрана да прави филми заедно със своя сънародник Джафар Панахи. И двамата са световноизвестни кинотворци с множество награди, макар че филмите им са забранени в Иран и не се прожектират в киносалоните там.

По-късно Расулоф бе освободен под гаранция, а присъдата е намалена на 1 г. Но през 2017-а иранските власти конфискуваха паспорта му на летището при завръщането от американския фестивал Telluride. Там той се представи с филма "Човек на честта", посветен на корупцията и несправедливото правосъдие в родината му. Оттогава режисьорът не може да напуска страната. Наградата в Берлин миналата седмица приеха неговата дъщеря Баран и двамата продуценти на филма, а Мохамад Расулоф се включи само във видеовръзка по телефона.

Още за "Злото не съществува" и политическия уклон на "Берлинале" четете в седмичния "Сега" този петък. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Израел бе заподозрян, че е нападнал ядрен обект в Иран

06.07.2020

1712
Иран измисли да арестува Тръмп чрез Интерпол

29.06.2020

1196 23
Иран осъди на смърт шпионин на ЦРУ, помогнал за убийството на Солеймани

09.06.2020

1139

Коментари

Boris65

Велики културни дейци носители на Нобелова награда . Жалко , че никой не чете и не гледа произведенията им. 

Влез или се регистрирай за да коментираш