Медия без
политическа реклама

Политиката победи в 70-ото "Берлинале"

"Златната мечка" спечели ирански творец, осъден за антиправителствена пропаганда

29 Февр. 2020Обновена
"Златната мечка" бе приета от дъщерята на режисьора Баран Расулоф, а баща й се включи във видеовръзка по телефона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Златната мечка" бе приета от дъщерята на режисьора Баран Расулоф, а баща й се включи във видеовръзка по телефона.

Традиционният политически уклон на фестивала "Берлинале" бе подчертан от наградите в края на 70-ото му издание. "Златна мечка" спечели филм на ирански режисьор-дисидент - "Злото не съществува" (Sheytan vojud nadarad). Мохамад Расулоф от 2017 г. има забрана да работи в киното, да напуска Иран, а в момента го заплашва 1 година затвор по обвинения в антиправителствена пропаганда. Филмът му е посветен на смъртното наказание и сниман тайно, а наградата приеха продуцентите на филма и дъщерята на режисьора Баран Расулоф, която участва в лентата. 

Според председателя на журито Джеръми Айрънс творбата, разказваща четири истории, свързани с най-тежкото наказание, показва ”мрежата, която авторитарният режим заплита около обикновените хора, като ги тласка към нехуманност“. 

"Сребърна мечка" спечели "Никога рядко понякога винаги" на амерканката Илайза Хитман, определен като "шедьовър на емоционалната прецизност". Основната сцена, която стои и зад задглавието, ще се превърне в стълб на феминисткото кино, смятат от "Берлинале".

"Корейското чудо", донесло купища "Оскари" на "Паразит", не подмина и Берлин. "Сребърна мечка" за най-добър режисьор получи южнокореецът Хон Сан-су за "Жената, която избяга".

Наградата за най-добра актриса спечели Паула Беер за ролята си в "Ундина" на Кристиан Пецолд, а най-добър актьор е италианецът Елио Джермано за филма "Исках да се скрия". "Сребърна мечка" за най-добър сценарий получиха Дамяно и Фабио Д'Иноченцо с "Лоши приказки".

Политическият тон на фестивала бе даден още с церемонията по откриването, когато Самуел Финци изнесе емоционална реч за имиграцията и десния терор. Програмата на юбилейното "Берлинале" бе описана като изследване на артистични и политически теми, завръщане към основите на създаването му по време на Студената война, коментира новият директор Мариете Рисенбеек. 

В този дух е и българското отличие на фестивала, връчено ден по-рано на Християна Райкова - родена във Варна и завършила университета за кино „Конрад Волф“ в Бабелсберг. Тя спечели награда за развитие на проект със своя филм "111", посветен на липсващата свобода на словото в родината й. Главен герой в бъдещия документален филм е журналистката Миролюба Бенатова, която напусна Нова тв заради невъзможността да продължи с разследванията си при новите условия на работа там. Протестът й я довежда до работата на шофьор на такси. Авторката на филма придружава своята героиня при нейните пътувания с различни клиенти в жълтата кола. Тези пътници и техните коментари отразяват българското общество, заемащо 111-ото място по свобода на медиите в света и последното в ЕС (според индекса на „Репортери без граници“). В мотивите за наградата журито акцентира върху "смелостта и решителността на този интелигентен бунт". 

"111" ще бъде третият филм на Християна Райкова, като предишният – „Гьола“ ще бъде представен в документалния конкурс на тазгодишния "София филм фест". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата