Медия без
политическа реклама

Тео Ушев към Москва: С всяко убито дете убивате и по един ваш писател

Режисьорът направи видеобръщение към Московския филмов фестивал

24 Апр. 2023Обновена
Теодор Ушев направи видеобръщението, облечен с тениска с надпис "Не бъди герой, бъди човек".
Теодор Ушев/Фейсбук
Теодор Ушев направи видеобръщението, облечен с тениска с надпис "Не бъди герой, бъди човек".

"Войната убива вашето изкуство!" Така се обърна режисьорът Теодор Ушев по време на пресконференцията след края на Московския филмов фестивал, на който се състезаваше филмът му "φ1.618". Той се включи с видеобръщение, което според официалната фейсбук страница на филма е довело до гробна тишина в залата.

От пост на Ушев във "Фейсбук" става ясно, че е имало симултанен превод, но преводачът го е цензурирал и за това режисьорът е произнесъл втората половина на речта си на руски. 

Режисьорът неведнъж е демонстрирал подкрепа за Украйна и се е обявявал против руската пропаганда и режима на Путин, затова и участието му във фестивала отваряше много въпроси. 

Филмът на Теодор Ушев "φ1. ще се състезава в основния конкурс на 45-ия Московски кинофестивал, съобщиха руските държавни агенции ТАСС и Интерфакс. Негови конкуренти са продукции от Япония, Сърбия, Китай, Мексико, Аржентина, Бангладеш, Русия.

Мнозина у нас го порицаха, че е кандидатствал с филма си в условията на политически, икономически и културни санкции, наложени от западния свят за Русия заради инвазията й в Украйна. Неговият "φ1.618" е единият от само два филма от ЕС в конкурсната програма на фестивала - другият е румънско-френска копродукция. Ушев все пак не пристигна в руската столица, включи се дистанционно от Лос Анджелис (където е на друг фестивал) на пресконференцията с журналисти. Филмът му има прожекции в Москва днес и на 26 април.

"Безсмъртието на човека няма да създава изкуство. Няма да помага на човечеството. Ако талантливите хора знаят, че разполагат с цялото време на света пред себе си, няма да напишат и една строфа. Безсмъртието ще бъде в полза само на диктаторите, тираните. Всички диктатури са породени от горещото желание на един комплексиран човек да изпише името си с големи букви върху вечния камък на историята. Тираните виждат историята само като вечния камък, на който да издълбаят своето име. Само диктаторите искат да живеят вечно. Безсмъртието е път към терора", казва Ушев.

И продължава - "Ако съберем всички книги на едно място, бъдете сигурни, че винаги ще се намери някой, който да поиска да натисне червеното копче и да изтрие всичко".

Той казва, че препратките във филма "φ1.618" към руската култура са многобройни и е абсолютен фанатик на тема руска култура.

"Въобще вашата култура беше най-мощното оръжие на Русия! Четяхме в захлас литературата ви, гледахме развълнувани филмите ви. И изведнъж… Всичко пропадна. Длъжен съм да кажа това, защото филмът повдига именно темата за унищожението на културата, изкуството, любовта, хуманизма… Унищожението им от тоталитаризма, от диктатурата. Войната унищожава руската култура. Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито невинно дете или жена убивате и по един ваш писател, артист, режисьор. Войната убива вашето изкуство!", казва Ушев.

И пита: "За какво ви е това?  За парче земя, в което след войната няма да поникне и един картоф? А ако поникне, той ще бъде отровен… Отровен от мъката на убитите хора."

"Не разбирам! Моля ви, трябва да направим нещо. Човекът и любовта трябва да победят омразата и смъртта. Аз вярвам, че не всичко е загубено. Поне едно стихотворение трябва да спасите!", казва Ушев и завършва обръщението си със стихотворение на Анна Ахматова. Цялата реч е публикувана във Фейсбук страницата на филма.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата