Медия без
политическа реклама

"Синелибри" идва за осми път с над 60 филма по книги

23 Септ. 2022
Бен Кингсли като Салвадор Дали.
снимка: Синелибри
Бен Кингсли като Салвадор Дали.

От тази седмица билетите за всички филми в осмото издание на кинолитературния фестивал "Синелибри" са в продажба - и според управители на киносалони, се харчат добре. Самият фестивал ще се проведе от 8 до 30 октомври и обещава повече от 60 филмови заглавия, които според неговата оригинална концепция винаги са екранизации по литературни произведения. 35 от тях ще бъдат достъпни и онлайн в платформата Neterra.TV+.

Стартът на 8 октомври в зала 1 на НДК дава антиутопичната приказка "φ1.618" на номинирания за "Оскар" режисьор и аниматор Теодор Ушев. Това е игралният му пълнометражен дебют, адаптация по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров, и единственото българско заглавие в тазгодишния международен конкурс.

Освен състезателната програма "Синелибри" ще предложи и впечатляващ списък от заглавия, разпределени в няколко паралелни секции, сред които се открояват "Петер фон Кант" на Франсоа Озон, "Супергерои" на Паоло Дженовезе, "В очакване на Боджангълс" в присъствието на автора Оливие Бурдо, "Обещания" - режисиран от членката на журито Аманда Стерс, "Цветовете на пожара" на Кловис Корнияк (продължение на успешния "Ще се видим там горе") и анимацията "Сляпа върба, спяща жена" по мотиви от сборника разкази на Харуки Мураками. Зрителите ще могат да се насладят и на още една творба на Стерс - сатиричната комедия „Мадам" с участието на Тони Колет, Роси де Палма, Харви Кайтел и др.

Сред гвоздеите в програмата е номинираната за "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция филмова адаптация на пиесата "Синът" на Флориан Зелер - част от трилогия, включваща и безапелационния филм "Бащата" на същия драматург и режисьор. От Венеция пристига и "Синдикалистката" на режисьора Жан-Пол Саломе с великолепната Изабел Юпер в главната роля. Почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не бива да пропускат биографичната драма "ДалиЛенд" с Бен Кингсли в главната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто. С номинация за "Златен лъв" са и "Децата на другите", любопитна комедийна драма с режисьор и сценарист Ребека Злотовски, и филмът "Да живееш" - римейк на японския шедьовър “Ikiru” (1952), чийто сценарий е дело на нобелиста Казуо Ишигуро. Комплимент за почитателите на кинолегендата Жан-Жак Ано е най-новият му филм - "Нотр Дам гори", който възпроизвежда чудовищния пожар в Париж от април 2019 г.

Предстои да бъдат обявени всички останали гости и събития, в т.ч. за най-малките зрители, журито в конкурсите за документално и късометражно кино, традиционните галавечери на културите и програмата на фестивала по градове. Освен в София прожекции от "Синелибри" през октомври ще има и във Варна, Бургас, Велико Търново и Габрово. 

Още по темата