Медия без
политическа реклама

Теодор Ушев нарисува "Война и мир"

09 Дек. 2021

Какво е общото между българския художник и режисьор Теодор Ушев, който твори и постига успехите си в Канада, и руския писател и философ Лев Толстой, който за малко да завърши живота си в България? Едно от най-мащабните книжни издания на годината - "Война и мир" на издателство "Кръг". Четирите тома, които вече могат да се купят в книжарниците и на "Панаира на книгата" в НДК, са илюстрирани от световноизвестния аниматор, лауреат на номинация "Оскар" за "Сляпата Вайша". 

Използван е класическият превод на Константин Константинов, създаден през далечната 1957 години. Петдесетте илюстрации обаче са чисто нови. 

"Започнахме работа по тази книга в началото на пандемията. С времето проектът ставаше все по-голям и по-амбициозен. Така, за 2 години, направих повече от 60 илюстрации, 50 от които влязоха в книгата", споделя Теодор Ушев за илюстрирането на "епохалната" книга на Толстой. Работил е с китайски туш върху оризова хартия. "Целта беше да създам експресивни изображения, които да кореспондират по необичаен начин с този опус на любовта, войната, мира и човешкия екзистенциализъм", добавя художникът. Ушев се е занимавал с илюстрация и плакат на младини в България, преди да емигрира и да се отдаде на анимацията.

"Война и мир" често е определян като най-великия роман в историята на литературата. Лев Толстой създава прочутото си произведение в периода 1863-1869 година, успял да се посвети изцяло на писането в първите години на брака си. Заглавието на творбата става окончателно след първите два варианта – "Три времена" и "Всичко е хубаво".

Ако светът можеше да разкаже сам себе си, той щеше да пише като Толстой, коментира Исак Бабел. А самият писател заявява, че "Война и мир" не е "роман, още по-малко е поема и още по-малко историческа хроника" - макар да е фокусиран върху Наполеоновата война с Русия. Впечатляващата по обем творба среща читателите с над петстотин живи, пълнокръвни герои от три поколения, чиито съдби се разгръщат през амбициите и злополучията на пет аристократични рода. Отвъд художествените достойнства, големи фрагменти от текста, особено по-късните глави, са повече философски дискусии, отколкото класическа проза, и формулират по-късните убеждения на Толстой. Макар и номиниран четири пъти за Нобелова награда за литература (от 1902 до 1906 г.) и три пъти за мир (1901, 1902 и 1909 г.), Лев Николаевич така и никога не получава някое от тези признания. Сред останалите му забележителни творби са романът "Ана Каренина" и повестите "Семейно щастие", "Смъртта на Иван Илич", "След бала" и "Хаджи Мурат". 

Теодор Ушев, роден 1968 г. в Кюстендил, вече двайсет години живее и работи в Канада като режисьор-аниматор. Едно от големите му вдъхновения остава литературата, и то българската - най-успешните си филми "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата" ("Кристал" от Анси, шортлист за късометражна анимация на "Оскар") той създава по произведения на Георги Господинов, а в момента завършва своя първи игрален филм " φ1.618" - фантастична антиутопия по романа на Владислав Тодоров "Пумпал". 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?