Медия без
политическа реклама

"Синелибри" даде голямата си награда на "Невинният"

Филми за и на Теодор Ушев също бяха отличени на фестивала

22 Окт. 2022
снимка: Синелибри
"Синът" - новата семейна драма на режисьора и драматург Флориан Зелер, бе показана премиерно за България.

Осмият кинолитературен фестивал "Синелибри", който има и конкурсен характер, снощи присъди наградите си. Жури с председател режисьора Камен Калев връчи голямата награда на "Невинният" - френска комедия на режисьора Луи Гарел. Филмът дойде у нас, след като бе представен на фестивалите в Кан и Сан Себастиян, и се състезаваше с още девет заглавия от цял свят - "Фи 1.618" (България и Канада), "Колибрито" (Италия), "Осемте планини" (Ит/Бел/Фр), "Алени платна" (Фр/Ит/Гер), "Да живееш" (Великобритания), "Петер фон Кант" (Франция/Белгия), "Преди, сега и после" (Индонезия), "Мълчаливото момиче" (Ирландия) и "Носталгия" (Ит/Фр).

На пресконференция по-рано през деня, където запазиха името на победителя в тайна, членовете на журито обявиха, че за пръв път в историята на фестивала са взели бързо и с пълно единодушие решение кой да е победителят. "Беше удоволствие да усетим, че говорим на един език", това казаха Камен Калев, френската писателка („Обещанието“), драматург, сценарист и режисьор, носителка на Ордена за изкуство и литература на френското правителство Аманда Стерс; италианската актриса от персийски произход, сценарист и автор на късометражни филми на социална тематика Ясмин Пучи; френският писател ("В очакване на Боджангълс" и "Флорида") Оливие Бурдо, и Марио Григоров - световноизвестен филмов композитор от български произход. 

Победителят Луи Гарел изпрати видеопоздравление от Рим, в което благодари за приза.

Синелибри | Гарел получава награда за „Невинният“, церемония по награждаване 2022На 21.10.2022 в рамките на церемонията по награждаване стана ясно, че почетн...

Наградата за документален филм се присъжда на "Приключенията на Сол Белоу" на Асаф Галай. Журито в документалния конкурс връчи и почетен диплом на "Теодор Ушев: Невидими връзки", режисиран от Борислав Колев. Освен филм за, бе награден и филм на Тео Ушев - наградата за дизайн на костюми, резултат от вота на публиката, заслужи Велика Прахова за работата си в неговия пълнометражен дебют "Фи 1.618". За нея се състезаваха само четири заглавия - българските филми на "Синелибри" 2022.

След официалната церемония в зала 1 на НДК вечерта продължи с премиерна за България прожекция на "Синът" - филм на режисьора и драматург Флориан Зелер, чийто "Бащата" с Антъни Хопкинс спечели две награди "Оскар" (и също бе показван на "Синелибри").

Прожекциите и събитията на фестивала продължават до 30 октомври. Освен в кината част от филмите в програмата могат да се гледат и онлайн в платформата Neterra.tv, като там ще останат достъпни до 6 ноември.

Още по темата