Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Ана Каренина“ се връща на палци върху новия под в Операта

Директорката на балета Марта Петкова е в главната роля под режисурата на прочутия Лео Муич

19 Яну. 2023ИРИНА ГИГОВА
Александър Богдан Томпсън
Марта Петкова като Ана Каренина на Opera Open 2022.

Впечатляващ международен ансамбъл на балета на Софийската опера ще танцува върху чисто ново подово покритие, предпазващо от травми, в „Ана Каренина“ – заглавие, което след 8 години се връща като перла в репертоара, този път – в оригиналната версия на световноизвестния хърватски режисьор и хореограф Лео Муич. Въпреки че графикът на творец от ранга на Муич е запълнен за години напред, той с радост се е отзовал на поканата от България, сподели пред журналисти прима-балерината Марта Петкова, за която това ще е и първият проект в качеството й на художествен директор на балета на Операта.

В спектакъла по безсмъртния роман на Лев Толстой и по музика на Пьотр Илич Чайковски, чиито премиерни представления са на 27, 28, 29 януари, 2, 3 и 4 февруари, тя ще се редува в ролята на княгиня Ана Каренина с друга прима – Катерина Петрова. Двама от водещите премиер-балетисти – Никола Хаджитанев и Цецо Иванов, ще се „разменят“ на различните дати пък в образите на граф Алексей Каренин и граф Алексей Вронски – съпруг и любим на главната героиня в тази красива и трагична история. Като Каренин публиката ще гледа още Емил Йорданов и Фредерико Пинто – новата звезда от Португалия в националната ни балетна трупа.

В различните състави Боряна Петрова, Вяра Иванчева, Анастасия Попова и София Абенанти ще са графиня Кити; Фредерико Пинто, Румен Бонев и Матю Уитъл ще са княз Облонски; Винченцо Каруана и Лукас да Конинг - Константин Левин и т.н. Водещите партии са близо 15 и солистичният състав е значително обогатен в сравнение с версиите на „Ана Каренина“, показвани на Античния театър в Пловдив на фестивала Opera Open 2022 и в НДК, също дело на Лео Муич.

„Горд съм, че съм третият в тази велика колаборация с Толстой и Чайковски“, сподели на пресконференция снажният хърватин, възпитаник на школата на Морис Бежар в Лозана, преди поредната репетиция с балета на Софийската опера. Той обясни, че е поставил историята в услуга на музиката, която е много трудна за танцуване, тъй като не е писана специално за балет. Сам я е подбирал от различни произведения на Чайковски. Има и романс, и концерт, и симфония, и други жанрове, в които композиторът е работил, допълни диригентът на предстоящия спектакъл, Андрей Галанов от Беларус.

За да „преведе“ на езика на балета в рамките на 1 ч. 45 минути огромния том на Толстой, Лео Муич обича да се концентрира върху темите, които са станали задължителна литература в училище или неизменна част от попкултурата. Както уточни и Марта Петкова, спектакълът няма да е строго класически, в него ще се танцува по-свободно, което, предположи тя, вероятно ще повлияе и върху техниката при бъдещи класически спектакли на трупата.

Проектът е подкрепен и от Столична община, напомни зам.-кметът по култура Мирослав Боршош, а директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов предвижда и гостуване в Болшой театър. Следващите акценти в афиша са оперите „Фиделио“, „Севилският бръснар“, отбелязването на 150-годишнината на Фьодор Шаляпин и 100-годишнината на Мария Калас, Вагнеров фестивал със 7 спектакъла и първа постановка на операта „Медея“ на Керубини, която ще бъде представена на Белоградчишките скали в рамките на фестивала „Опера на върховете“.

Още по темата