Медия без
политическа реклама

Теодор Ушев спечели, но и отказа "Сребърен Св. Георги" в Москва

Фестивалът с президент Никита Михалков отличи неговия "φ1.618" и не съобщи за бойкота

27 Апр. 2023
Теодор Ушев на снимките на "φ1.618".
снимка: Елена Ненкова
Теодор Ушев на снимките на "φ1.618".

В Москва изглежда не разбраха, не забелязаха или просто се подиграха с протеста на Теодор Ушев срещу вероломната руска война в Украйна, защото наградиха със "Сребърен Св. Георги" неговия филм "φ1.618". "Решихме да присъдим специалната награда на журито на филма, на който благодарим за оригиналността и творческия риск. Смятаме, че подкрепата на подобни творчески търсения е важна задача на фестивала", казва колумбийският режисьор и член на журито на Московския международен кинофестивал Сиро Гера, цитиран от Kinoreporter.ru. 

Малко след като руската преса съобщи наградените, режисьорът заяви пред сайта "Площад Славейков", че отказва приза. Чрез записано по-рано изявление той казва, че "при всички други обстоятелства" би бил щастлив от да приеме статуетката, но "днес, тук, в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени". "Не мога да приема тази награда в град, откъдето се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, мои братя", пише още в речта му, споделена в нейната цялост на Фейсбук страницата на филма.

В руската преса или социални мрежи засега липсват коментари за този отказ, както нямаше и за речта му от неделя. Тогава Теодор Ушев разпространи пак чрез Фейсбук изявлението си, произнесено дистанционно на видео, докато е бил в Лос Анджелис да получи награда на друг филмов форум. По думите му то е излъчено на пресконференция с руски журналисти, като е предизвикало "гробна тишина". Силно съкратена и изопачена версия на речта му бе публикувана в сайта на ММКФ. 

Войната убива вашето изкуство! Така се обърна режисьорът Теодор Ушев по време на пресконференцията след края на Московския филмов фестивал, на който се състезаваше филмът му "φ1.

На Ушев е едната от само две продукции от ЕС, които се осмелиха да участват в състезателната програма в условията на икономически и културен бойкот спрямо Русия - другата е румънска и не получи награда. У нас режисьорът отнесе много критики заради решението си да изпрати филма си на Московския фестивал, който по принцип е в най-престижната категория "А" (редом с Кан, Венеция, Берлин, Карлови Вари, Сан Себастиан), но през март 2022 г. - дни след началото на войната - Международната федерация на филмовите продуценти FIAPF отне акредитацията му "до второ нареждане".  

 

ЛАУРЕАТИ

Главната награда за най-добър филм "Златен Св. Георги" е присъдена на "Трима братя" на режисьора Франсиско Папарея, копродукция между Чили и Аржентина. За Латинска Америка заминават и призовете за режисура - на Тонатиу Гарсия ("Черна луна", Мексико) и за най-добра мъжка роля - Фернандо Арсе ("Тези, които са долу", Уругвай/Колумбия/Аржентина/Бразилия/Боливия). "Сребърен Св. Георги" при жените бе присъдена на японката Кахо Сато, а китайският "Всички" е най-добрият късометражен филм. "История на руските затвори. Владимирский централ" на режисьорката Юлия Бобкова, спечели приза за документален филм - несъмнено също продиктувано от политически цинизъм решение.

За цялостен принос към световното кино бе награден Карен Шахназаров - председател на "Мосфилм" и също като Михалков, заклет поддръжник на Путиновия режим и на инвазията в Украйна.  

Церемонията се проведе от 19:30 часа московско време, като по същото време във Фейсбук профила на Теодор Ушев се появи неадресиран коментар, вероятно към фестивала: "Свинщина, облечена в диаманти, на червен килим... Повръща ми се... М*мка ви изр*дска!" По-късно той бе изтрит. А излъчването на награждаването в ефир стана няколко часа по-късно, като за бойкота на българския режисьор не бе съобщено. Вместо видеообръщението му се чува дикторски глас, който казва: "Създателите на филма не можаха на присъстват на церемонията. Наградата ще им бъде връчена по-късно."

Московският филмов фестивал е вторият най-стар след Венеция и води началото си от 1935 г., но през първия си половин век не е провеждан редовно. Ежегоден е от 1999 г., а от началото на 2000-те негов президент е носителят на "Оскар" и близък до всяка руска власт Никита Михалков. Българските филми са редовно присъствие там още от социалистическите времена, имали сме и представители в журито. В по-ново време на фестивала със "Златен" или "Сребърен Св. Георги" са награждавани "Откраднати очи" и "Пеещите обувки" на Радослав Спасов, "Каръци" на Ивайло Христов, "Дзифт" на Явор Гърдев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата