Медия без
политическа реклама

Никита Михалков е в болница с грип или ковид

Режисьорът е в тежко състояние, но е в съзнание

06 Яну. 2023Обновена

Режисьорът, актьор, продуцент и председател на Съюза на руските кинематографисти Никита Михалков е приет в болница с грип, съобщи ТАСС, като цитира негов представител. "Никита Сергеевич е хоспитализиран с грип", се посочва в съобщението, без да се разкриват подробности. Агенция "Интерфакс" вчера също съобщи, че причината за хоспитализацията на носителя на "Оскар" е грип, като се позова на информация от прес-офиса на кинематографиста.

Телевизионният канал "360" днес уточнява, че Никита Михалков е в реанимацията на болница №52 в Москва. Според източниците на електронната медия режисьорът е в съзнание. Той е диагностициран с грип с признаци на системно възпаление. Отбелязва се, че е поставен на нисък приток на кислород и дихателният процес е нормализиран.

По-рано каналът Baza в Телеграм, който цитира и Lenta.ru, обяви, че Михалков е хоспитализиран с ковидна пневмония, а лекарите оценяват състоянието му като тежко.

Никита Михалков - син на поета и автор на текстовете на химна на СССР и Русия Сергей Михалков и писателката Наталия Кончаловска, е на 77 години. Носител е на редица отличия, сред които "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за "Изпепелени от слънцето". Първата значима роля на Михалков като актьор е във филма "Аз крача из Москва" (1964) на Георгий Данелия. Като режисьор той създава трагикомедии, притчи, екранизации, военни драми. Сред най-известните са "Пет вечери", "Свой сред чужди, чужд сред свои", "Роднини", "Няколко дни от живота на Обломов", "Незавършена пиеса за механично пиано", "Робиня на любовта", "Изпепелени от слънцето". 

Михалков е на 77 години. По-големият му брат, Андрей Кончаловски, е също световноизвестен режисьор. И двамата са поддръжници на режима на Путин. В последните години Никита Сергеевич се прочу като привърженик на всякакви конспиративни теории, развивани от него в предаването "Бесогон". В него той се изявава като краен консерватор, религиозен фанатик и изобличител на "либералния Запад".

Една от последните му идеи бе да се учредят "евразийски Оскари" - провокирана от санкциите на Запада спрямо Русия след нахлуването в Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата