Quantcast

Медия без
политическа реклама

Как един от водещите руски режисьори се превърна в конспиролог и пропагандист

Документалният филм "Син" разказва за падението на Никита Михалков

29 Септ. 2023
„Бесогон ТВ“
Никита Михалков в студиото на шоуто си "Бесогон".

Нов документален филм на берлинското студио Narra и кооператива от независими журналисти "Бряг" хвърля светлина върху образа на Никита Михалков и ще разобличи редица легенди за семейството му, пише Meduza. "Син" разказва за режисьора, израснал в семейството на легендарния съветски писател Сергей Михалков, започнал да се снима в киното още като дете, а на 18 изиграл главната роля във филма на Георгий Данелия "Аз крача из Москва". На 28 представя първия си авторски филм - "Свой сред чужди, чужд сред свои", а през 1994 г. е отличен с "Оскар" за "Изпепелени от слънцето". Сега Михалков почти не снима и не се снима. Постиженията му в киното бледнеят на фона на неговата пропагандна дейност и "възмутителни" конспиративни теории, пише Meduza. За това падение разказва филмът, публикуван на сайта и в YouTube.

«Сын» — второй документальный фильм, снятый берлинской студией Narra совместно с кооперативом независимых журналистов «Берег». Это «непридуманная биография Н...

"Кой е Никита Михалков, какви филми е снимал и какви е изиграл - знаят всички. Търсех отговор на друг въпрос: защо от любим актьор и режисьор той се превърна в "бесогон", разказва авторът на филма Игор Садреев. "Взривоопасна смес от пресметлив пропагандист с дремещ конспиролог - в облика на телепроповедник, който се отдава на патос, даже ако разсъждава за пържени картофи", описва го той. "Войната между Русия и Украйна освети още по-силно неговия образ, макар да не показа нещо принципно ново."

77-годишният Михалков обича да дава интервюта, написал е и няколко книги за себе си, но с една малка подробност - той от десетилетия разказва едно и също. Буквално можеш да вземеш началото на фраза от негов запис през 1985 г. и да я завършиш с реплика, произнесена през 2015 г., коментира Садреев. "Изобщо Михалкови - и Никита, и баща му Сергей - са велики митотворци, а най-красивите митове те измислят за себе си." По този повод работното заглавие на филма е било "Приказките на Михалков".

Игор Садреев припомня един от тези митове, разобличени във филма: как Сергей Михалков е станал любимец на Сталин. Според легендата той бил влюбен в девойка от Литературния институт на име Светлана. Посветил й стихотворение, което през 1935 г. било отпечатано във в. "Известния". По съвпадения, дъщерята на Сталин също се казва Светлана - и той забелязал и засипал с блага младия поет. Тази история разказват всички Михалкови, но задълбочените проучвания на Садреев - дори в списъка студенти на Литературния институт от онова време - не откриват факти зад този разказ. "И такива примери във филма има не един и два", завършва той. 

Не става ясно дали "Син" ще разкаже нещо и за другия син на автора на съветския химн - по-големия брат Андрей Кончаловски, или ще се спре само върху одиозния образ на Никита Сергеевич.

Още по темата