Медия без
политическа реклама

Оздравелият Никита Михалков излиза отново на театралната сцена

След като се пребори с COVID-19, режисьорът ще играе в своя спектакъл „12“

28 Яну. 2023
Никита Михалков в роля в своя спектакъл "12".
Ксения Острикова
Никита Михалков в роля в своя спектакъл "12".

Известният режисьор и председател на Съюза на руските кинематографисти Никита Михалков съобщи след изписването си от болницата, където лежа с предизвикана от COVID-19 бронхопневмония, че се готви да излезе отново на театралната сцена. 77-годишният носител на награда „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм обяви това в своя канал „Бесогон“ в социалната мрежа Telegram. Той ще играе в спектакъла „12“ в Московския академичен театър на сатирата.

„На 6 и 7 февруари ние с моите колеги от Центъра за театър и кино ще излезем на сцената на Театъра на сатирата в спектакъла „12“. Това е актуална история. И не без причина мотото на нашия спектакъл е „За всички и за всеки един“. Независимо дали зрителят седи в царската ложа, или в галерията, всеки ще намери в представлението нещо за себе си“, пише Михалков И добавя, че постановката е разсъждение за това какво е свобода, състрадание, способност да помогнеш на съвършено непознат човек, оказал се в беда – сериозен разговор за нещата, които днес вълнуват и тревожат всеки. „Законът е над всичко, но какво да се прави, когато милосърдието е по-високо от закона?“, риторично пита Михалков, който е и режисьор на спектакъла.

Премиерата на „12“ – един от най-обсъжданите театрални проекти на сезон 2020-2021 в Русия, се състоя на 24 април 2021-ва на историческата сцена на Болшой театър. Спектакълът има награди „Златен витяз“ за най-добър актьорски ансамбъл и за най-добра мъжка роля за изпълнението на Никита Михалков. Пиесата е създадена по едноименния негов филм за дванадесет съдебни заседатели, които трябва да решат дали Умар, 18-годишен чеченски младеж, заподозрян в убийството на приемния си баща, руски офицер, е виновен. Всички доказателства са срещу обвиняемия, а единадесет от дванадесетте, събрали се във физкултурния салон на училището, са готови бързо да осъдят младежа. Но един от съдебните заседатели е сигурен, че не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед, и убеждава колегите си да разгледат случая по-внимателно. („12“ е руска версия на филмовата класика „12 разгневени мъже“ на Сидни Лъмет, а първоосновата – пиесата на Реджиналд Роуз под заглавието „12-те гневни“ от няколко сезона се играе с успех на сцената на столичния театър „Възраждане“. Постановката на проф. Пламен Марков има номинация „Аскеер 2018“ за най-добър спектакъл).

На 24 януари стана известно, че Никита Михалков е изписан след лечение на коронавирус от болницата, където би хоспитализиран на 5 януари в тежко състояние. След излизането си оттам режисьорът сподели, че ще му е нужно още време за възстановяване и рехабилитация.

През декември 2022 г. Михалков беше въведен в санкционния списък на Европейския съюз във връзка с позицията му към войната в Украйна. Той изказа публично своите предположение защо е попаднал там по следния начин: „В продължение на 10 години системно говорех за възраждащия се страшен нацизъм в много любимата за мен страна Украйна и за зверското бандеровско отношение към хората“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?