Медия без
политическа реклама

Тео Ушев нарисува очите на лекарите, които го излекуваха от COVID-19

През миналата година каквото пипнех, то се разпадаше, признава художникът-аниматор

16 Яну. 2022
БНТ

Световноизвестният аниматор Теодор Ушев, който се възстанови от тежко прекарано заразяване с коронавирус в началото на годината, разказа пред БНТ как е протекло заболяването му и разкри интересен факт.

Художникът, чийто "Сляпата Вайша" бе номиниран през 2017 г. за "Оскар" за късометражен анимационен филм, се оказа с положителен тест за вируса след прибирането му родния Кюстендил за Коледните празници. Според него причина за заразяването е отслабването на имунната му система, а ваксините го спасили да не се стигне до още по-тежко протичане.

Ушев прекара 10 дни под грижите на лекарите във ВМА и в знак на благодарност нарисува очите на своите спасители.

"Не мога да им запомня имената, а и те нямаха табелки с имена. Не можех да им видя лицата, защото те влизат с едни скафандри - такива, като космонавти - и само едни очи се виждат. И аз си казах: "Ей сега трябва поне очите да им запомня". И един ден седнах и се опитах да нарисувам очите на всичките, защото един ден се надявам като ги видя на улицата, да мога по очите да ги позная. Тези хора са... не може да си представите на какво напрежение са поставени - 12 часа на ден, къртовски труд, при невероятни условия спасяват животи", разказа Ушев.

И показа как е нарисувал очите на медицинските работници, на които дължи оздравяването си:

Той разказа също така, че е рисувал непрекъснато в болницата, за да запази духа си жив. Рисувал е предимно изгледа от прозореца в болничната си стая. 

"В раницата винаги си имам една кутийка с акварелни боички и едно скицниче. И когато постъпих в болницата, когато видях тази прекрасна Витоша, си казах: "Охо, ето сега всяка сутрин...". И сутрин ставах рано и чаках да светне Витоша и я рисувах", допълни Ушев. 

Всичките си рисунки той е подарил на болничния персонал - на лекарите, на медицинските сестри и на санитарките, защото "това беше най-малкият жест, който мога да направя за тях".

Творецът говори и за проблемите си през изминалата година. "Тя беше много трудна за мен. Всичко, което се опитвах малко да побутна, в момента, в който го пипах, то се разпадаше. Нищо не вървеше, много проекти се провалиха. И в един момент толкова бях отчаян, че си казах: "Отивам на морето и ще рисувам само скали, акварелчета". Това ме спасяваше в продължение на няколко месеца. Да се надяваме, че тази година ще бъде по-добра. Оптимист съм и съм позитивен човек и смятам, че всичко ще бъде наред. Проектите ми си стоят все още, надявам се, че ще ги реализирам. В Библията пише: "Има време за жътва, има време за сеене". Явно, че миналата година е била за сеене. Така че надявам се жътвата да предстои".

През 2022 г . предстои премиера на първия игрален пълнометражен филм, режисиран от Теодор Ушев - "φ1.618", фантастична антиутопия по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров, с Деян Донков и Мартина Апостолова в главните роли.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Теодор Ушев, коронавирус

Още по темата