Медия без
политическа реклама

В Испания е отбелязан 36 % ръст на болните от COVID-19

СЗО предупреди за нов щам на коронавируса - EG.5

10 Авг. 2023Обновена
Тедрос Гебрейесус
Тедрос Гебрейесус

В средата на лятото заболеваемостта от Covid-19 в Испания нарасна с 36% само за седмица. Здравните власти предупреждават, че мерките за безопасност трябва да се спазват особено от по-възрастните и уязвими пациенти, въпреки че вече не сме в условия на пандемия, съобщи БНР. 

През последната седмица на юли заболеваемостта от Covid-19 беше 55 случая на 100 000 жители, а седмица по-късно нарасна на 75 на 100 000. Увеличението е най-видимо при пациентите под 5-годишна възраст, където достига до 120 случая на 100 000 жители.

Лекарите призовават за спокойствие родителите, тъй като повечето от симптомите са грипоподобни. Не така стоят нещата при по-възрастните и уязвимите хора, където дори и най-лекият вариант на Covid би могъл да бъде с фатален край. Затова призивите към тях са да се тестват, да носят маски на обществени места и да избягват да се събират с много хора на едно място.

Именно отпускарският сезон и семейните и приятелски сбирки са причината са по-бързото покачване на заболеваемостта в средата на лятото. Най-вероятно новия щам "Ерис", който е причина за 17% от инфекциите в САЩ и 15% във Великобритания вече циркулира и в Испания.

Симптомите му са главоболие, дискомфорт, загуба на миризма и инфекция на горните дихателни пътища.

Това е и причината, поради която от Министерството на здравеопазването вече обмислят нова бустерна ваксина през есента за "част от населението". 

Междувременно стана ясно, че в Навара и Страната на баските покупката на антигенни Covid тестове от аптеките се е увеличила с над 980%.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че проследява множество варианти на коронавируса, включително щама EG.5, който се разпространява в САЩ и Обединеното кралство.

"В момента СЗО проследява няколко варианта на COVID-19, включително EG.5, за който днес публикуваме оценка на риска - заяви шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус на брифинг в Женева. - Остава рискът от появата на по-опасен вариант, който може да доведе до внезапно увеличаване на случаите и смъртните случаи".

EG.5 е подвариант на силно заразният вариант на коронвавируса - омикрон.

Гебрейесус обяви ред "постоянни препоръки", които са в сила за всички държави от днес, 9 август, до 30 април 2025 г. Препоръките призовават държавите да продължат да публикуват данни за COVID-19, включително за свързаните с него смъртни случаи, да поддържат програми за ваксинация и да осигуряват равен достъп до безопасни и ефективни ваксини.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

коронавирус, EG.5

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?