Медия без
политическа реклама

Краят на пандемията се видя и в България

Важно е да се спазват правила, защото ще се появят и други инфекции, предупреди проф. Кантарджиев

25 Септ. 2022
Илияна Кирилова

"Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация, краят на пандемията се вижда."

Това коментира пред "Нова телевизия" проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник по здравните въпроси на Столичната община. По думите му вирусът на COVID-19 е станал по-малко опасен и не толкова смъртоносен.

"Трябва обаче да се има предвид, че всяка година имаме проблеми с респираторни инфекции през есенно-зимния сезон. Възпитаният и образован човек спазва някои правила - проветряване в публичните места. Който не е сигурен в имунната си система, не е лошо да носи маска. Много е важно да спазваме правилата, защото ще се появят и други инфекции", добави той.

Адаптираните ваксини срещу ковид изграждат имунитет срещу класическия вариант на коронавируса и срещу Омикрон, обясни още професорът.

"Всеки, който има предишните ваксини, може да си постави тази. Тя е само за бустер реимунизация. Осигурява напрегнат имунитет през следващите месеци", посочи Кантарджиев. И препоръча ваксината за хора със съпътстващи заболявания и с много контакти.

Той съобщи, че ваксините срещу грипа вече са по аптеките. "От другата седмица ще започне ваксинирането на 65-годишните", уточни той. Проф. Кантарджиев добави, че може да се постави адаптирана ваксина срещу коронавирус и след около седмица-две и препарат против грип.

Първите симптоми на грипа и коронавируса, които може да ни ориентират, са болките в гърлото. "Тогава човек може да вземе лимон със сода. Има известна разлика в клиничния ход на двете заболявания. Но първо правило - който е болен, да си стои вкъщи", апелира професорът.

Краят на пандемията се вижда, обяви Световната здравна организация, след като броят на смъртните случаи достигна най-ниското си ниво от март 2020 г. През миналата седмица СЗО е регистрирала около 11 000 починали по целия свят, което е 22% по-малко спрямо предходната седмица.
В интервю, излъчено от CBS в неделя, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че пандемията от ковид в САЩ е приключила.