Медия без
политическа реклама

Зрителите на „Короната“ скочиха с 800% след смъртта на Елизабет II

Петият сезон на драматичния сериал за живота на кралското семейство включва нови звездни актьори

14 Септ. 2022
Актрисата Имелда Стонтън като кралица Елизабет II в 5-ия сезон на сериала.
Youtube
Актрисата Имелда Стонтън като кралица Елизабет II в 5-ия сезон на сериала.

Аудиторията на сериала „Короната“, посветен на съвременното британско кралско семейство, се е увеличила с повече от 800 процента в Обединеното кралство след смъртта на Елизабет II, съобщи Variety. Височайшата кончина, сложила край на историческо 70-годишно управление, стимулира подновен интерес към популярната поредица на Netflix.

По информация на компанията за анализ на данни Whip Media в периода от 9 до 11 септември в САЩ броят на гледанията на епизодите е нараснал над 4 пъти в сравнение с предишния уикенд (петък-неделя), а във Франция – над 3 пъти. Като цяло в световен мащаб гледаемостта на „Короната“ е скочила почти четири пъти през изминалия уикенд спрямо предходния. Така сериалът вече е на 4-то място в Топ 10 на най-гледаните продукции на Netflix. Констатациите се основават на данни, извлечени от TV Time - приложението за проследяване на телевизионна продукция и филми на Whip Media, което има общо над 22 милиона регистрирани потребители.

Историята в „Короната“ започва в края на 40-те години на миналия век, преди Елизабет да стане кралица на Англия, и трябва да завърши със сезон 6, който ще пренесе действието в началото на новия век. Петият сезон, чиято премиера е предвидена за ноември, включва обновен звезден актьорски състав. Актрисата Имелда Стонтън ще играе кралица Елизабет II, Джонатан Прайс ще влезе в образа на принц Филип, Доминик Уест ще е принц Чарлз, а Елизабет Дебики – принцеса Даяна. Оливия Уилямс ще се превъплъти в Камила Паркър Боулз, а Джони Лий Милър (първият съпруг на Анджелина Джоли) ще бъде министър-председателят Джон Мейджър. Сезонът обхваща живота на кралската фамилия в периода на раздялата между Даяна и Чарлз и трагичната гибел на принцесата.

Актрисата Клер Фой изигра младата кралица Елизабет в първите два сезона на поредицата, като спечели две награди „Еми“ за изпълнението си. Емилия Колман пое ролята в трети и четвърти сезон, като също бе удостоена с „Еми“ за най-добра актриса в драматичен сериал през 2021-ва. Сериалът има в актива си 11 тв награди „Еми“ от миналата година, 2 през 2020-а, 5 през 2018-а и 3 от 2017-а.

Междувременно, както „Сега“ вече писа, драматургът Питър Морган, който е автор на сценария за сериала „Короната“, заяви, че снимките на шестия сезон ще бъдат преустановени за неопределено време от уважение към паметта на Нейно величество. Той отбеляза, че поредицата е посветена именно на кралицата: „Короната“ е любовно писмо до нея и засега аз нямам какво да добавя освен мълчание“, изтъкна той.

Снимките за шестия сезон на сериала "Короната" ще бъдат преустановени за неопределено време във връзка с кончината на кралица Елизабет II. Това съобщи Deadline, позовавайки се на имейл на британския драматург Питър Морган, който е автор на сценария.

 

Последвайте ни и в google news бутон