Медия без
политическа реклама

Мобилно приложение разпознава COVID-19 по човешкия глас

Създателите смятат, че може да се ползва за тестване на хора при големи мероприятия

05 Септ. 2022
Значението и функциите на мобилните телефони растат неудържимо.
Илияна Кирилова
Значението и функциите на мобилните телефони растат неудържимо.

Задвижвана от изкуствен интелект технология разпознава по гласа на човека дали той е носител на COVID-19, съобщи БГНЕС позовавайки се на „Метро“. Става дума за мобилно приложение, което бързо и ефикасно може да се ползва при достъпа до обществени мероприятия. Към момента то дава точен резултат при 89% от положителните случаи, а отрицателните разпознава на 83%. Холандските създатели твърдят, че предимството му пред стандартните тестове се състои във факта, че е много-евтино, дава резултат за по-малко от минута и засича по-добре хора без симптоми.

Приложението работи на база на Анализ на спектрограмата на Мел, който идентифицира различни характеристики на гласа. За целта съответният човек, след като инсталира приложението на мобилния си телефон, съобщава някои свои данни като медицинска история и статус на пушене. После записва свои дихателни звуци - кашлица три пъти, дълбоко дишане през устата от три до пет пъти и три пъти прочитане на кратко изречение на екрана. И приложението разчита положителните случаи.

Изследователят Вафаа Алябауи от Университета в Маастрихт заяви: "Тези обещаващи резултати показват, че простите гласови записи и прецизно настроените алгоритми на изкуствения интелект потенциално могат да постигнат висока точност при определянето на това кои пациенти са заразени с коронавирус. Такива тестове могат да се предоставят безплатно и са лесни за тълкуване. Освен това те позволяват дистанционно, виртуално тестване и имат време за изпълнение под една минута. Те могат да се използват например на входните пунктове на големи събирания, което позволява бърз скрининг на населението. Тези резултати показват значително подобрение на точността на диагностициране на коронавирус в сравнение с най-съвременните тестове“.

Научният екип казва още, че трябва да се направят допълнителни изследвания с повече участници, преди приложението да започне да се появява на телефоните на хората. Резултатите ще бъдат представени на Международния конгрес на Европейското респираторно дружество в Барселона.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата