Медия без
политическа реклама

Скопие обмисля как да спре в Евровизия македонския българин

Комисия в Македонското радио и телевизия ще реши съдбата му до дни

18 Март 2021
Певецът и обидният за македонците трикольор
Стопкадър от видео
Певецът и обидният за македонците трикольор

Македонската радио и телевизия (МРТ) сформира комисия, която ще определи и реши какво ще се случи с македонския представител на "Евровизия" Васил Гарванлиев, съобщава в. „Република“, цитиран от БГНЕС.

Членовете на създадена от МРТ вътрешна комисия ще анализират ситуацията и тези дни ще бъде взето окончателно решение. Ще бъдат анализирани всички аспекти, произтичащи от реакциите на обществеността, свързани с проекта "Евровизия". Обществената услуга ще вземе предвид и задълженията, отбелязани в лиценза за участие, както и задълженията, произтичащи от членството в Европейската мрежа за излъчване - EBU, в която МРТ присъства като част от асоциацията за обществена услуга в Европейския съюз.

„Скоро обществеността ще бъде допълнително информирана за окончателното решение на МРТ“, каза Мери Попова, ръководител на македонската делегация за „Евровизия“.

Участието на македонския изпълнител Васил Гарванлиев в тазгодишния конкурс на „Евровизия“, който ще се състои в Ротердам през месец май, бе съпроводено с остри политически коментари в западната ни съседка и стана повод за нова антибългарска реторика. Неговият грях е, че във видеоклипа му се появява стенно пано с цветовете на българскотро знаме и освен това той призна, че има български паспорт, защото произходът му по бащина линия е български. В РСМ се появи "онлайн петиция" под мотото "СТОП на пробългарската пропаганда в Македония".

БГНЕС припомня, че през изминалите години РС Македония участва на Евровизия с изпълнители от различна етническа принадлежност като Калиопи (влахиня), Тияна Дапчевич (сръбкиня), Адриян Гаджа (албанец), Есма Реджепова (ромка), но никога не е имало "патриотична" истерия срещу тях. Само етнически българин става обект на обругаване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата