Медия без
политическа реклама

Путин: Последно нацистите в Германия унищожаваха така културата

Касапи да не критикуват западната култура, реагира Джоан Роулинг на "защитата" от руския президент

25 Март 2022
kremlin.ru

Русия стана жертва на модерната сега на Запад "култура на отмяната". Това заяви руският президент Владимир Путин на онлайн среща с държавни лауреати в областта на културата и изкуството за деца и юноши, както и с млади културни дейци. Тя бе по повод Деня на културните работници в Русия.

"Културата на отмяната" се превърна в отмяна на културата. От концертните афиши премахват Чайковски, Шостакович, Рахманинов. Забраняват се книгите на руски писатели. За последен път такава масова кампания по унищожаване на неприемлива литература проведоха преди почти 90 години нацистите в Германия", добави Путин.

"Култура на отмяната е публичен остракизъм, бойкот и дори пълно мълчание, забравата на очевидни факти, книги, имена на исторически и съвременни обществени дейци, литератори, и просто хора, които не се вписват в съввременните шаблони, колкото и абсурдни да са те в действителност - обясни руският президент. - Сега се опитват да отменят цялата наша хилядолетна страна, нашия народ. Говоря за прогресиращата дискриминация на всичко, свързано с Русия. При пълното съдействие, а понякога и насърчаване от страна на управляващия елит".

Той даде и примери, които, според него, са показателни за "културата на отмяната":

- "В американските филми неведнъж са наричали САЩ единствения победител над нацизма, а решаващият принос на Червената армия просто го взеха и сега е отменен";

- "В Япония, в деня на памет за жертвите от атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки, или срамежливо мълчат за това кой е хвърлил бомбите, или пишат, че се го направили някакви абстрактни съюзници";

- "Не толкова отдавна "отмениха" детската писателка Джоан Роулинг, защото не угоди на поклонниците на т.нар. джендърни свободи".

Пред лауреатите Путин изрази надежда чрез културата истината за Русия да си пробие път по света. Той разказа някакъв случай, при който в Неапол уличен художник бил нарисувал на стената на дома си портрет на "вече отменения от Запада" писател Фьодор Достоевски. "Такива случаи - допълни той, - дават надежда, че чрез взаимната симпатия на хората, чрез културата, която свързва и обединява всички, изкуството и образованието само ще сеят умното, доброто и вечното".

Путин нарече "неоценим" приноса на руската култура в развитието на световната цивилизация. И отбеляза, че руските майстори на литературата, музиката и изкуството през вековете са дарили човечеството не само с нови естетически традиции, но и с идеали и смисъл, които са станали нравствени ориентири за цели поколения.

 

РЕАКЦИЯ

"Хора, които избиват (точната дума в поста ѝ е slaughtering - клане, касапница) цивилни, затварят и отравят критиците си, не са най-подходящите критици на западната култура." Така Джоан Роулинг реагира на "защитата", която получи от Путин в речта му по-рано днес. Писателката бе остракирана от определени групи заради своето есе за транс жените, публикувано през 2020 г. Роулинг смята, че легитимирането на джендъра подкопава правното определение за биологичен пол и критикува транс активизма, с което си навлече немалко врагове.

Тя реагира в Туитър само няколко часа след изказването на руския президент, като придружи поста си със статия за опозиционера Навални и изрази подкрепа за украинците с хаштаг #IStandWithUkraine. Писателката добави и че ще допълни даренията, събрани от нейната благотворителна организация за подпомагане на децата в Украйна, с един милион паунда от собствения си джоб. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата