Медия без
политическа реклама

Повече откази, отколкото одобрени за социална помощ свободни артисти

Независимият културен сектор обаче е доволен от допълнителните 5 млн. лева, които отпусна Министерството

Боил Банов
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Боил Банов

Повече откази, отколкото одобрения - това е резултатът от сесията на Национален фонд "Култура", която има за цел да подкрепи социално бедните свободни артисти в периода на пандемия. От данните, публикувани на сайта на фонда става ясно, че одобрените кандидати за т.нар. "творчески стипендии" в размер на тримесечна минимална заплата + осигуровки, са 322-ма. Отказ са получили 385 души, а още толкова все още не знаят точния отговор на чиновниците (документи за социалната мярка са подали над 1000 души). "Неприсъстващите в списъците кандидати, подали своите заявления, ще получат допълнителни насоки по имейл в рамките на следващите дни", уточняват от Национален фонд "Култура". 

Още в периода, в който се приемаха документи (21-30 април) творци алармираха, че мярката е достъпна за малцина. Критериите включваха те да са самонаети или работили на граждански договор, но с доказани доходи под 1000 лева на човек за изминалата 2019 г. Това означава, че трябва да са били под линията на бедността по времето, когато културният живот течеше с нормално темпо.  

Актьорът на свободна практика Ованес Торосян и съпругата му, която е щатна актриса със скромна заплата в плевенския театър, коментираха пред медиите, че не се класират за нито една от мерките (другата е безлихвени кредити от 1500 лв). Преобладаващо мнение в гилдията - не само актьорската - е, че масовият доход сред артистите за м.г. се върти около 1200-1500 лв. - прекалено висок, за да получат социалната стипендия, но и твърде нисък, за да имат спестявания, от които да преживяват в кризата.

Утвърдени музиканти като Стефан Диомов и Развигор Попов пък са сред отхвърлените от НФК, защото са пенсионери и поради това не отговарят на изискването "самоосигуряващи се", допълва Offnews. Иначе популярни (както и никому неизвестни) имена се срещат и в списъците на отхвърлените, и на облагодателстваните със стипенция.

Национален фонд "Култура" обяви и втора сесия от 14 до 26 май, за да могат да кандидатстват още артисти, но не е известно условията по тази мярка да са променяни.

Междувременно допълнителните 5 млн. лева, които Министерството на културата отпусна за подпомагане на сектора на 11 май, бяха приети с ентусиазъм от културната общност. 

Те бяха наречени "исторически успех и голяма крачка за развитие на културните политики в страната" в официално писмо, разпространено от инициативния комитет, който вече 2 месеца води интензивни преговори с ведомството. 

"Надяваме се това да полага само началото на стратегическа и добре премислена културна политика... Направени са важни крачки към това, като наред с увеличаването на бюджетите по програмите до половин милион за всяка от тях, бяха обявени отделни програми за Театър, Музика, Танц, както и нова програма за Визуални изкуства. Споменаването на пренебрегнати до момента изкуства като цирка, както и фокусът върху съвременната култура са пробив в мисленето за изкуствата и културата, за който се работи от години.

Огромна крачка представлява и обявяването на отделна структурна програма, която да подкрепя независими организации и пространства с бюджет 1 500 000 лв. Липсата на такъв финансов инструмент в последните 30 години създава изключителна неустойчивост за организациите, ... а в настоящата ситуация ги изправя и пред реалната опасност от фалит", се казва още в документа на независимите организации и артисти.

Според тях шумният конфликт между бившия министър Вежди Рашидов и наследника му Боил Банов е изиграл положителна роля за фокусиране на общественото внимание и обръщане към реалните проблеми на сектора. В спора те заеха страната на настоящия министър и заявиха, че Рашидов противопоставя гилдиите една срещу друга.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата