Медия без
политическа реклама

Почина именитият театрален режисьор Красимир Спасов

14 Яну. 2024
Иван Дончев/архив на Касиел Ноа Ашер
Красимир Спасов

На 81-годишна възраст почина Красимир Спасов, един от доайените на българската театрална режисура, съобщи БНТ.

"Тази нощ моят баща Красимир Спасов отпътува зад далечният, изгряващ хоризонт... И да! Усещам с цялото си същество, че първата му репетиция в небесния театър вече е започнала... Отвъдните Артисти са прегърнали Баща ми със златните си крила, а той с леко ироничната си усмивка ги въвежда в тайните на света, планетите, звездите, вселената... А неговите ученици и актьори го обичаха с възхита като Краля Слънце по Молиеровски, опрощаващо като най - невинното дете на Крал Лир, преданно пред осанката му на Крал Лъв. Моят баща беше Режисьор с цялото си същество. Обожаваше Театъра", сбогува се във Фейсбук неговата дъщеря, актрисата Касиел Ноа Ашер.

Красимир Спасов е роден на 26 юли 1941 г. във Варна. Завършва "Режисура за драматичен театър" във ВИТИЗ (дн. НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов") и през годините се превръща в един от най-значимите театрални режисьори в България. Неговата естетика остава вечна, дори през най-големите промени неговите виждания продължават да са непоклатими и именно за това той се превръща в изключително важна фигура за българския театър.

От 1985 година до днес името му е трайно свързано с театър "Българска армия". Постановките му "Много шум за нищо" и "Колко е важно да бъдеш сериозен" продължават да събират многобройни зрители вече над 25 години. Други негови представления са "Вкус на мед" от Шийла Дилейни, "Тартюф" от Молиер, "В полите на Витоша" от П. К. Яворов, "Албена" от Йордан Йовков, "Една нощ с теб" от Майкъл Уелър, "Любов, любов, любов" от Майк Бартлет (което по съвпадение се играе на сцената на Военния театър и тази вечер, в деня на кончината му). Последния си спектакъл той също постави в Армията - "Мизантроп" от Молиер. 

Няма обаче театър в България, в който Красимир Спасов да не е работил. През годините е осъществил над 100 постановки на пиеси от български, руски, западноевропейски и американски автори. Неговият талант се разпростира и в киното. Първият му филм "Забравете този случай" получава наградата на кинокритиката и награда за най-успешен дебют в киното на Националния кинофестивал през 1984 г. Вторият е "О, Господи къде си?". 

Освен българската сцена Спасов покорява и международната: в Русия, САЩ, Македония, Германия, Украйна, Латвия, Куба.

В продължение на години Красимир Спасов е и един от най-обичаните преподаватели в НАТФИЗ. 

През 2012 г. получава награда на Съюза на артистите в България "Икар" за цялостно творчество, а през 2021 г. трупата на театър "Българска армия" му присъжда "Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство. Носител е и на многобройни международни награди.

Поклонението ще се състои в ритуалната зала на Централни гробища в сряда, 17 януари, от 12.30 до 13.30 ч., съобщава дъщеря му Касиел.

Ключови думи:

Красимир Спасов, кончина