Медия без
политическа реклама

Писателят Акунин: Путин извърши самоубийствена грешка

Съществува реален риск от ядрени удари, смята един от най-известните съвременни руски автори

09 Окт. 2022Обновена
EPA/BGNES

"Аз смятах Путин за по-хитър и умен човек, но той явно е загубил всякаква връзка с реалността. Смятах, че Русия тихо ще загива. Но на 24 февруари той направи самоубийствена грешка и смятам, че краят не е далеч. На мен ми е ясната съдбата на Путин, на тази война. Путин ще остане дотогава, докато го търпят руснаците". 

Това заяви за предаването "120 минути" на bTV един от най-влиятелните съвременни руски писатели Борис Акунин. Акунин, който е един от най-значимите противници на Путин, живее от 2014 г. във Великобритания.

"Отдавна нямам илюзии за режима на Путин. Никой не вярва на това, което те говорят. На Путин вярват само неособено интелигентните. Аз обръщам внимание на това, което правят. Това са действия престъпни и ужасни и боя се, че ни очакват още повече престъпления", коментира Акунин.

Според него на заплахата за извършване на ядрени удари следва да се гледа сериозно. "Вярвам на тази заплаха, защото това е последното и единствено средство, с което Путин разполага. Той няма накъде да отстъпи. Когато човек разбере, че краят наближава и има достъп до ядрени оръжия, това е много опасно, особено за най-близките страни. Говори се за идеи за респектиране на украинците с удар в безлюдна територия, най-близкото безлюдно място е Черно море", каза още Акунин. Той обаче счита, че обявената мобилизация в Русия обръща много нагласите на хората. "Мобилизацията много силно промени настроенията. Путин извика 300 000 мъже, още повече избягаха. От тези 300 000 се очаква да се бият на фронта, те не са обучени, те ще бъдат убивани в огромни количества. Това кардинално променя настроенията в Русия", каза още Акунин. Според него е  безспорно кой персонално носи вина за всичко това, но за промяна на Русия е нужно много повече.

"В тази диктатура решенията се взимат от един човек. Това е резултат от неговото откъсване от реалността, неговото желание да бъде велик в съчетание с неадектавна представа за реалността...Но Русия е построена така, че не може да е нищо повече освен империя. Затова демокрацията е невъзможна. Дори утре Путин да не е на власт, Русия ще поеме по този път. Единственият начин да се промени това е да се промени фундаментално държавата, тя не може да съществува във вид на свръхцентрализирана власт, твърде голяма е за целта", счита още Акунин. Той призова българите и останалите държави да приемат  добре руските бежанци и да не сатанизират руснаците.

В профила си в "Телеграм" писателят съобщи, че е завършил най-новата си повест "Адвокатът на Бес". "Това е кратка повест за недалечното бъдеще. Електронната версия е с илюстрации на карикатуриста Сергей Йолкин, издадена от американската компания eBook Applications. Хартиената версия е илюстрирана от Микола Питерски и е издадена от израелското издателство "Бабел". В "Адвокатът на Бес" действието се върти около съдебния процес срещу онзи, който е подпалил украинската война. В "Телеграм" Акунин организира анкета кои са останалите двама, които биха изправили пред съда, при положение че първият е известен на всички. До момента са гласували 2500 души. Класацията се води от Путин - 31 %, Соловьов (Владимир, тв водещ) - 10% и Шойгу (военен министър) 5.7%. 

 

Защо една от най-просветените и високообразовани нации в света - руснаците, се оказахме заложници на човек, който днес заплашва да използва ядрено оръжие и заповядва да се бомбардират и обстрелват десетки мирни градове в Украйна? Как можахме да допуснем това?

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата