Медия без
политическа реклама

БНТ няма да финансира новия филм на Максим Генчев

"Войната на буквите" ще бъде върнат за преозвучаване заради думи като "смешник" и "изчезвай"

07 Март 2023
Кошлуков превишава вече с 9 месеца мандата си начело на БНТ.
БГНЕС
Кошлуков превишава вече с 9 месеца мандата си начело на БНТ.

БНТ няма да финансира новия филм на Максим Генчев "1349", съобщи генералният директор Емил Кошлуков на извънредно заседание на СЕМ днес, където представи отчет за работата на обществената телевизия от юни до декември 2022 г. В началото на въпросното полугодие историческият опус по повестта на Иван Вазов "Иван Александър" бе одобрен за субсидия в размер 285 хил. лв. без ДДС. 

Сега обаче Кошлуков обяви, че проектът е бил приет от филмовата комисия, но не са спазени конкретни изисквания и най-вероятно бюджетната комисия няма да му даде финансиране. 

"1349" нашумя, след като Максим Генчев обяви в своя Фейсбук профил, че в главната роля на царица Сара-Теодора ще влезе дъщерята на президента, Дарина Радева. По-късно Кошлуков опроверга това пред парламентарната комисия по култура, където бе привикан да се отчита за друг катастрофален проект на режисьора - "Ботев", излъчен по обществената телевизия на 2 януари и подкрепен със 100 хил. лв. субсидия от нея.

Самият Румен Радев също отрече публично, че дъщеря му, третокурсничка в НАТФИЗ, има договор за участие във филма на Генчев.

Кошлуков повтори пред СЕМ оценката си за "Ботев", която съобщи и пред комисията по културата и медиите през януари: "Сякаш е направен от драмсъстава на читалището. Гледахме го, филмът е слаб, той е заснет като художествена самодейност. Отчитаме го като наша грешка, не е на нивото на БНТ".

На заседанието стана ясно още, че сериалът "Войната на буквите", към който също има немалко критики, е върнат на продуцентите за корекции. Той ще бъде преозвучен, уточни генералният директор. Не може царят да говори със съвременни думи като "смешник" и "изчезни", каза Кошлуков.

Симона Велева от СЕМ обаче похвали сериала и усилието на БНТ да снима исторически филми.

Още по темата