Медия без
политическа реклама

България пак е №1 в ЕС по ръст на новите коли

Имаме 61% скок в продажбите на електромобили за година

Сделките за нови коли у нас отбелязваха ръстове дори когато европейският пазар като цяло бе в стагнация.
Сделките за нови коли у нас отбелязваха ръстове дори когато европейският пазар като цяло бе в стагнация.

България отново стана шампион на ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили. За периода януари-април у нас са регистрирани 15 761 коли, което е с 47.9% повече в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на АСЕА - Европeйcĸaтa acoциaция  нa aвтoмoбилocтpoитeлитe. 

В последните години страната ни често излиза начело с най-високи ръстове през отделни месеци и периоди. Но трябва да имаме предвид, че процентните увеличения са едно, а бройките са друго и нашият пазар е дребен на фона на гиганти като Германия, Франция и Италия.

Например през април у нас са направени 3137 покупки на нови бензинови автомобили. Това е с 55% повече спрямо април 2023-та, което също е рекорд за ЕС, сочи статистиката на АСЕА. Ако гледаме обаче не процентното увеличение, а номиналните резултати, картината изглежда различно - новите регистрации във Франция и Италия са над 10 пъти повече, отколкото в България, а в Германия броят на продадените бензинови коли надхвърля 90 000.

Продажбите на дизелови коли у нас също се увеличават спрямо миналата година (с 22%), но като бройки са далеч от бензиновите - 516 през април '23 и 630 сега.

Още по-впечатляващо увеличение у нас има в новите регистрации на електромобили с батерии - 61% скок спрямо април м. г. Това обаче трудно може да се нарече бум, защото става дума за скромни бройки - "скокът" е от 108 година по-рано на 174 този април. В целия ЕС има само две държави с по-малки продажби на е-мобили - Кипър (77) и Хърватия (35). За сравнение, в Германия миналия месец са регистрирани почти 30 000 возила с електрически батерии. 

Графиката показва какъв е делът на новите регистрации в целия ЕС през април по вид на автомобилите. 

Както се вижда от данните на АСЕА, бензиновите двигатели остават на мода в България, като заемат огромен дял и в новите продажби. За сравнение, в ЕС като цяло делът на сделките за бензинови и дизелови автомобили през април е паднал под 50 на сто - за сметка на ръста при хибридите и  електромобилите. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата