Медия без
политическа реклама

Зреят бунтове заради ценовия скок на водата от 1 август

Кметове на няколко общини обжалват решението на КЕВР за новите цени

Илияна Кирилова

Водни бунтове се готвят в различни градове в страната, след като от началото на август КЕВР утвърди драстично завишение на цените на питейната вода в много области.

Първи на протест излязоха жителите на Разград. В петък пред сградата на общината недоволни разградчани настояха цената да се преразгледа, защото вече не е поносима за домакинствата. Градът е с най-скъпата вода в страната, след като от началото на август тарифата се вдигна с 46%, при което кубик вода вече струва 5.30 лв. с ДДС. Организирана бе подписка с искане прокуратурата да подаде протест срещу решението на регулатора.

Хотелиери и жители в морските общини Бургас и Варна също заплашиха с протести, ако местните ВиК дружества не преразгледат тарифите си.

Увеличението в Бургаска област е с близо 60% от началото на август и това е поредният удар за туризма. Поскъпването е убийствено за хотелиери и ресторантьори, заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От туристическата асоциация обявиха, че хотелиерите и ресторантьорите не са били предупредени за драстичния скок на цената на водата посред лято. В най-големия български курорт "Слънчев бряг" новата цена е 5,13 лева за кубик. "Този допълнителен разход от по няколко хиляди лева в повече на месец не е включен  в цените, които сме договорили за този сезон с нашите партньори – български и световни туроператори", посочи зам.-председателят на БХРА и собственик на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов. И предупреди, че хотелиери и ресторантьори са принудени за пореден път това лято да вдигнат цените.

В област Варна положението е идентично за местните хотелиери и ресторантьори. Варненци плащат по-скъпа вода от 1 юли - тогава тя бе увеличена с малко повече от 1 лев и достигна 4.54 лв. за кубик.

ОБЖАЛВАНЕ

Кметът на Бургас Димитър Николов вече обжалва пред Административен съд  решението за драстично поскъпване на водата в общината до 4,39 лв. за кубик от 1 август при 2,76 лв. стара цена. Жалба е внесъл е кметът на Поморие Иван Алексиев. 

Обжалване пред Административния съд подготвят и всички общински съвети в Силистренска област, където тарифата бе увеличена с 45% до 5.04 лв. за кубик. Цената на водата е одобрена от регулатора въпреки несъгласието на общинските съвети в областта.

Общинският съветник и зам.-председател на Общинския съвет в Разград Калоян Монев (ВМРО), който бе един от организаторите на протеста в града, смята, че КЕВР в стария си състав е взел незаконно и несправедливо за хората решение, защото то е станало без решение на общинските съвети в региона и съгласуване с Асоциацията по ВиК. Освен че подписката ще бъде внесена в прокуратурата, на следващото заседание на местния парламент Калоян Монев ще предложи приемане на декларация, че Общинският съвет в Разград е против това решение на КЕВР и иска да бъде преразгледано или най-малкото отложено във времето, за да бъде обсъден бизнес планът на „Водоснабдяване-Дунав“ от компетентните органи. Монев призова всички общини в областта да оспорят решението на КЕВР. Кметът на Кубрат вече внесе жалба в съда.

РЕАКЦИЯ

От Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха, че те одобряват пределни цени, докато ВиК операторите може да вземат решения за по-ниски тарифи.

"Няма вариант за понижаване на цената на водата в Бургаска област", категорично заяви изпълнителният директор на бургарското ВиК дружество инж. Ганчо Тенев. Той припомни, че миналата година се е стигнало до намаляване на цената с 11% заради неизпълнени инвестиции. Тази година услугата трябвало да поскъпне от 1 януари, но това станало от 1 август. "Очакваните приходи за първите седем месеца ги няма. Миналата година ние работихме с бизнес план с цена за тока 100 лв., сегашният бизнес план е с цена 340 лв., а в момента токът на пазара е между 700 и 800", каза Тенев. Да се орежат някои от планираните инвестиции било невъзможно, защото част от тях са по европейски проект. "В момента, в който ВиК Бургас посочи по-ниска цена, първият прокурор ще ме пита: ти защо ощетяваш дружеството? Не е много лесно", обясни Ганчо Тенев.

От водоснабдителното дружество в Силистра също твърдят, че нямат никакъв вариант да останат на старите цени. "Дори това повишение е малко", смята директорът инж. Тошко Тодоров. ВиК Силистра разчита на повишението на цената на услугите, за да довърши водния цикъл в града и  селата Калипетрово и Айдемир, който е на стойност 80 милиона лева, от които дружеството трябва да финансира 8 млн. лв., а годишната печалба за миналата година е едва 600 000 лева.

Още по темата:

 

От началото на август водата от чешмите на домакинствата в Разград и Силистра вече струва над 5 лв. за кубичен метър. Това показва влязло в сила решение на КЕВР, прието през миналия месец. В Разград и района абонатите на местното ВиК дружество ще плащат по 5,30 лв. куб.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

вода, протести, обжалване

Още по темата