Медия без
политическа реклама

Жители на "Люлин" са потресени от нов строеж

Налице е пореден случай, в който малки имоти се обединяват, за да се вдигне висока сграда

Новият блок в "Люлин"6  ще се появи в непосредствена близост до съществуващи и ще унищожи все по-оредяващите зелени площи в комплекса.
Илияна Димитрова
Новият блок в "Люлин"6 ще се появи в непосредствена близост до съществуващи и ще унищожи все по-оредяващите зелени площи в комплекса.

Жители на столичния район "Люлин" алармират за поредния готвещ се строеж във все по-оредяващите зелени площи на комплекса. В администрацията на района е постъпила заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, издадена през юли 2023 г., с която се разрешава изработването на подробен устройствен план на два съседни терена в "Люлин" 6. Те са частни, като единият е с площ от 938 кв.м., а другият- 960 кв.м. Намират се в непосредствена близост до блок 666. Според кадастъра все още действащото предназначение на по-малкия имот е за ниско строителство до 10 м., а на втория- за друг вид застрояване. Парцелите са част от по-голям УПИ, отреден за "спортен комплекс и озеленяване".

С издадената от Здравков заповед се позволява двата терена да се обединят и в новия да се проектира 8-етажна сграда със смесено предназначение и подземни гаражи. Изискванията за отстояния спрямо смесените сгради са по-малко рестриктивни, отколкото към жилищните. Здравков отбелязва, че функционалното предназначение на новобразувания имот „за сгради със смесено предназначение“ и предвиденото в него застрояване отговаря на Общия устройствен план на София и на устройствена категория "Обществено обслужване", в която зона попадат имотите.

Любопитното е, че в мандата на миналия общински съвет, който бе напълно доминиран от ГЕРБ, Столична община разреши изграждането на спортна зала в "Люлин" в съседна на планирания нов строеж зелена територия. През 2022 г. СОС предостави общински терен от близо 15 дка, осеян със здрави дървета, на спортен клуб "Витоша спорт 2015", собственост на бившия футболист Даниел Боримиров. По време на дебатите инвеститорът обеща да не сече дърветата, но в разгара на предизборната кампания м.г. част от горичката изгоря. Така на мястото скоро трябва да се появят футболни игрища, тенис кортове, бистро с ВИП-зала и паркинг. Преди 2 г. мотивът на общинарите от ГЕРБ да дадат терена на Боримиров бе, че според градоустройствения план той е предназначен за спорт. Сега Здравков променя статута на друг терен за спорт в такъв за жилищно строителство.         

Заповедта на главния архитект е получена в район "Люлин" на 30 януари, става ясно от публикация във Фейсбук-групата "Забелязано в "Люлин". В момента тече двуседмичен срок, в който съседите на бъдещия блок и други заинтересовани лица могат да възразят писмено в районната администрация и да направят коментари на предложения план за ПУП. 

Това е пореден случай, в който малки терени в столицата, планирани за ниско строителство, се обединяват и в тях се позволява появата на високи сгради. През януари "Сега" описа друг казус, в който в интензивно застрояващата се южна част около Зоопарка се подготвя строеж на здание с височина 60 м., около 20 етажа. За целта Здравков позволява изменение на показателите за застрояване и обединява няколко малки имота в един с големина над 3,7 дка. Освен 60-метровото здание, в него ще се строи и второ до 30 м. Новото строителство ще се случи на кръстовището на току-що завършения бул. "Филип Кутев" и "Симеоновско шосе". В съседство вече се строят множество други жилищни и офис сгради. Според Общия устройствен план зоната е за многофункционално застрояване (СМФ) - без горен праг за височината. По-старите сгради обаче са с до 26 м кота корниз.

Преди дни блогърът Боян Юруков показа и друг случай, в който в терен, предвиден за ниско строителство, ще се построят два 5-етажни блока. Имотът се намира на ул. "Тинтява" в "Изгрев", а проектът е одобрен от районния главен архитект. И тук се използва възможността теренът да се застрои според показателите на устройствената зона.   

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата