Медия без
политическа реклама

Жители на центъра на София затвориха "Патриарха" заради паркоместа

Те заплашват всяка вечер след 18:30 ч. да блокират кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен"

07 Май 2024
Протестиращите затвориха кръстовището за повече от час.
Протестиращите затвориха кръстовището за повече от час.

Живеещи в центъра на София излязоха на протест срещу новата организация на движение на автомобилите в карето между бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Витоша", които от няколко дни Столична община се опитва да въведе. Около 200 души блокираха за повече от час кръстовището на "Патриарха" с "Фритьоф Нансен" при бившия "Кравай". Те носеха плакати с надписи "Върнете ни паркоместата", "Спаси София от "Спаси София", "И ние имаме права и искаме да бъдем чути", "Не правете от булеварди квартални улици". Събралите се скандираха "Оставка", като виковете им бяха насочени срещу кмета Васил Терзиев и срещу общинските съветници от "Спаси София".     

Както "Сега" писа, по "Патриарха" вече почти е изградена бус лента, чиято цел е да ускори градския транспорт. В ход е и разчертаване на две еднопосочни велоалеи, които трябва да свържат други съществуващи велотрасета в мрежа. Велоалеята на бул. "Витоша" при градината на НДК вече е свалена от тротоара на пътното платно, а в тази част на булеварда платната за движението на колите вече са само по едно в посока. За сметка на това покрай тротоарите са разчертани повече паркоместа за косо паркиране. С тях "Спаси София" обещават да компенсират намалените места по бул. "Патриарх Евтимий".

Жителите на зоната обаче не са съгласни с реорганизацията. Днес те се заканиха да протестират всеки ден със затваряне на кръстовището на "Кравай". На протеста присъстваха общинските съветници от ГЕРБ Антон Хекимян и Прошко Прошков, както и шефът на транспортната комисия в Столичния общински съвет Иван Таков от БСП, а също и представителите на ИТН Пламен и Димитър Данаилови. Таков съобщи, че за петък е насрочено извънредно заседание на транспортната комисия, на което ще се търси изход от създалото се напрежение. 

В същото време в първия работен ден след Великденските празници не се оправдаха прогнозите, че новата организация на движение ще доведе до задръствания в района около НДК. Въпреки намаления брой ленти по "Патриарха" и по "Витоша" и по-сложната схема за паркиране при НДК тапи нямаше дори във вечерния час пик, а колите сравнително бързо успяваха да преминат през светофара. През деня от "Спаси София" пуснаха снимки и съобщиха, че "към 15 ч. няма опашки по бул. "Витоша", нито по бул. "Патриарх Евтимий", а в сутрешния час пик движението по бул. "Витоша" преминаваше в максимум 2 фази и то в много редки случаи".

"Столична община продължава да следи трафика. Предстои да се въведят и новите фази на светофарите, за да се гарантира, че задръствания няма да има. Очакванията на експертите са напасването към новата организация да отнеме няколко седмици, но сме убедени, че тя ще донесе очакваните положителни резултати", се казва още в съобщението.

Пак днес заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов съобщи, че заедно с лидера на "Спаси София" Борис Бонев е провел среща с представители на Националния таксиметров синдикат, които също се готвят да протестират заради отнети места за таксита на бул. "Витоша". След нея Павлов съобщи, че и след реорганизацията такива ще бъдат обособени. "Такси стоянките досега не са били регламентирани и с новата организация на движение в района се въвежда ред в паркирането. Беше установен диалог със синдикалните лидери, като заместник-кметът пое ангажимент да разгледа предложенията на синдиката за други нови стоянки и да бъде увеличен броят на регламентираните места за таксита в най-скоро време", се казва в съобщението. 

Въпреки това по време на протеста на живеещите в центъра бе съобщено, че таксиметровите шофьори подкрепят тяхното недоволство. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата