Quantcast

Медия без
политическа реклама

Жандармерия охранява санитарния контрол на границата с Турция

Днес камионите преминават нормално обяви от "Капитан Андреево" служебният вътрешен министър Иван Демерджиев

07 Авг. 2022Обновена
bTV новините

Екипи на жандармерията охраняват служителите на агенцията по безопасност на храните (БАБХ) на граничния пункт "Капитан Андреево", съобщи снощи шефът на БАБХ проф.Христо Даскалов. По разпореждане на МВР органите на реда трябва да гарантират нормалното протичане на фитосанитарния контрол на хранителните продукти, превозвани от влизащите в страната камиони.

Според Даскалов причината за въвеждането на охрана е напрежение между инспекторите на БАБХ и служитеи на "Евролаб 2011". От частната фирма опитали да блокират товаренето и разтоварването на пратки от Турция, твърди Даскалов. В резултат се е образувала опашка от стотици камиони и се е наложила намеса на жандармерията.

Днес, заради ситуацията, пунктът бе посетен от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и зам.-министъра на земеделието доц. Крум Неделков. 

"Проблема с камионите го заварихме още с встъпването ни в длъжност - от 2 август. Той ескалира някъде около петък, но в събота през нощта бе разрешен. Камионите преминаваха с известни затруднения, днес преминават нормално. Трафикът се възстанови след намесата на жандармерията - коментира Демерджиев. - Подадени са десетки жалби и от двете страни. Всяка от страните обвинява другата в различни противоправни действия, включително присъствието на лица от частното дружество, които заплашват физически служители на БАБХ".

На ГКПП беше и директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов, който заяви, че съгласно влязлата в сила негова заповед, товаро-разтоварните дейности ще се извършват единствено от БАБХ до крайното решение на съда. 

"Претенцията на частната фирма е, че тя може да извършва широк периметър от дейности, вкючително товаро-разтоварна дейност. В решението на ВАС имаше записани неща, които ние трябваше да допълним. Беше пусната една заповед която дни беше обект на обсъждане, така е да бъде максимално правно издържана и очаквахме, че фирмата ще се съобрази с нея. За съжаление, едно денонщие имаше така да се каже несъобразявен със заповедта, докато в крайна сметка жандармерията не помогна на нашите хора - служители на агенцията, да поемат тези дейности", обясни той.

Ден по-рано БАБХ съобщи, че е разширила дейността си и включила в рамките на своя контрол и товаро-разтоварните работи. Агенцията се е позовала на определение на Върховния административен съд, според което липсва „нормативна и административна регулация“ на този процес на ГКПП. Още в петък Даскалов се оплака, че "Евролаб 2011" е докарала 30 души, които се опитали да изблъскат инспекторите.

 

ПОЗИЦИЯ НА ПП

"Продължаваме промяната" разпространи позиция по случая, след като се разбра, че БАБХ изцяло ще извършва товаро-разтоварителните дейности на границата.

"Една от най-мащабните битки на кабинета "Петков" срещу корупцията – за държавния контрол върху ГКПП "Капитан Андреево", отбеляза важна победа [...]. Благодарение на «Продължаваме промяната», Евролаб 2011 вече няма монопол и при лицата, отговорни за разтоварването на стоки на границата", се казва в изявлението и се добавя, че частната фирма трябва да бъде санкционирана заради възпрепятстването на работата на БАБХ в последните дни.

"На 2 август съвместна междуинституционална проверка установи, че Евролаб 2011 е в тежки нарушения на Закона за държавната собственост и по претендирания от тях договор за наем на имотите на БАБХ на границата. Заради установените нарушения фирмата следва да бъде изведена от тях - пишат още от ПП. - Тези решителни действия на държавата трябва да неутрализират четирите стълба на монопола. [...] Ние сложихме край на схемата, която позволяваше държавата да е златната кокошка за малцина избрани. С действията си станахме неудобни на мафиотски, лобистки и политически кръгове. Върнахме държавността на границата с цената на заплахи, предложения за подкупи, клеветнически кампании и сваляне на правителството. а българските граждани платиха за частните интереси с поредните избори".

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

Скандалът с „Евролаб 2011“ започна през май, след като се появиха данни, че на шефа на БАБХ е бил предложен подкупза да не предприема действия по отношение на фитосанитарния контрол на ГКПП. Правителството на Кирил Петков определи ситуацията като голяма корупционна схема. След това държавата опита да изземе дейността по взимане на проби от плодове и зеленчуци от преминаващите товарни камиони, но съдът определи, че "Евролаб 2011" не бива да се гони веднага от пункта, защото имало опасност да пострадат и нейните, и обществените интереси

Преди това монополът върху този извънредно печеливш бизнес беше предоставен с 10-годишен договор за наем, първо на частната фирма "Интерпред Еврологистик", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като "Ами". Договорът изтече в края на 2021 г. През 2022-ра въпросната фирма бе заменена от "Евролаб 2011". Неин собственик е Васил Димитров. Проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

Цялата хронология на случая с "Евролаб 2011":

Камерите на ГКПП "Капитан Андреево" цели 10 години са били слепи за трафика през пункта. Това става ясно от казаното в ефира на бТВ от зам.
Договорът с БАБХ, на фирмата "Евро Лаб", която твърди, че й отнет бизнесът на ГКПП "Капитан Андреево", е с много нарушения. Това стана ясно днес, по време на изслушването в Комисията по превенция и противодействие на корупцията на Народното събрание.
Бившият директор на БАБХ проф. Пламен Моллов е дал на настоящия шеф на агенцията проф. Христо Даскалов папка, за която първоначално твърдял, че е пълна с документи. Оказало се обаче, че вътре имало пари, заяви пред Би Ти Ви и Нова тв проф. Даскалов.
Разривът в коалицията е свързан с много пари - за пътища и контрабандния хъб, който ние спряхме", коментира Настимир Ананиев, депутат от "Продължаваме промяната". Хъбът" се намира на ГКПП Капитан Андреево - ключов търговски коридор между България и Турция.
Частната "Евролаб 2011", която бе заместила държавата в контрола върху вноса на храни на ГКПП "Капитан Андреево", ще трябва да се раздели с този апетитен бизнес.
Още данни по аферата "Капитан Андреево" ще бъдат предадени на прокуратурата и ГДБОП (Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Това съобщиха зам-министърът на земеделието Иван Христанов и шефът на Българската агенция за безопасност на храните проф.
Скандалът с "частната граница" на ГКПП "Капитан Андреево" се разгаря, вместо да приключи.

 

Още по темата