Медия без
политическа реклама

Защо каруцата е цяла, защо пиперът е червен - политици омайват народа

Какво ли не видяхме досега в кампанията, макар да е минала едва седмица

10 Септ. 2022
Мулти култи триумф в Пазарджишко: кон, каруца, люцерна, Антоанета Цонева, брошура на ДБ и избирател.
FB/Антоанета Цонева
Мулти култи триумф в Пазарджишко: кон, каруца, люцерна, Антоанета Цонева, брошура на ДБ и избирател.

Четвъртите парламентарни избори в рамките на година и половина изпразниха партийните каси и личните джобове на претендентите за народна любов. Креативността (художествено-творческата (само)дейност, казано постарому) обаче не секна. Изминала е едва седмица от началото на предизборната кампания, но електоратът вече видя чудесии, които не е предполагал, че може да се случат. Някои бяха подтикнати от хиперактивност, а други... си бяха просто кротки излагации. "Защо тръбата е цяла? Защо газът тече?", попита преди време енигматично бившият премиер Стефан Янев. Всички конкуренти му се смяха - абсолютно несправедливо, защото малко след него започнаха да произвеждат същото по качество съдържание. Ако въобще има политически пиар в България, наблюдаваме пълния му провал.

Мултикултурата определено се сдоби със свой непреходен символ - качената на каруца Антоанета Цонева, настойчиво убеждаваща избирател - каруцар, да се довери на разума си, тоест да гласува за ДБ. Бял кон отпред, зелена люцерна отзад, той по джапанки, тя с нова прическа - жълтопаветна идилия насред Пазарджишко... Под снимката във "Фейсбук" избирател настоятелно моли Цонева да посети потребителите на коноп. Обещава да се разделят ухилени. Ама как няма, смехът си е гарантиран!

Принос в селската пасторалност даде и бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (ПП). Като истински народен човек той изигра няколко ръченици из региона, а накрая се появи на партийно събрание в село Приселци. Но как? С лека кола (абе количка някаква...), която отрудените селски хора не могат да си купят за три живота. Как ли изглежда светът през очите чичото, който полива пестеливо пипера, защото водата е скъпа (потенциален избирател от Приселци)? А през очите на собственик на култов ресторант в Морската градина на Варна и на още куп фирми, който може да си позволи няколко такива небрежни колички (кандидатът Коцев)? Могат ли да имат каквото и да е общо? Това, вярно, са неуместни въпроси, понеже са екзистенциални, а не чисто политически.   

Като стана дума за пипер, не може да бъде подмината и една друга забележителна изява - университетски академик химик стои пред зарзават и държи реч. За Николай Денков (ПП) става дума. Очевидно някои чутовен мозък е накарал академичен човек като него да се замеси в калните борби с ГЕРБ за "Капитан Андреево" - и обяснява Денков във видео кое е нитрати, кое пестициди... (герберите се произнесли невярно по тоя животрептящ въпрос). Стои изпънат мирно пред сергия Денков, буквално като посаден (насаден). Декламира, а зад него зеленеят и червеният апетитни краставици и пипер -  внесени в епохата на ПП, разбира се. Специално пиперът е тъй сочен и едър, че хич не навява в зрителя пестициди и нитрати в него. Още нещо любопитно - Денков казва, че разликата между нитрати и пестициди била като между хранителните добавки и бойни отровни вещества. Това определено е мега находчиво сравнение, но недовършено - липсва Кирил Петков, който на финала да предложи на публиката хранителна добавка... 

На Петков трябва да му се признае, че не спря да публикува лични клипове в мрежите, след като едно дете го изненада казвайки, че "Възраждане" ще победят ПП. Обаче да се чуди човек на клиповете, в които (уж) няма излагации! Ето част от един:

Локация: Враца. В кадър: Деница Симеонова, известна с лафа "Просто Киро"; момче на име Влади, емигрант по подразбиране; самият Киро.

Симеонова: "Като обявихме идеята за Северозападен университет, Влади каза: "Вие се шегувате, това всеки го обещава, вие няма да го направите". И аз му казах: "Не, Влади, ние сме тези, дет' ше го направят!". 

Киро добавя, че ако стане университетът, Влади ще трябва да се върне в България.

Влади отвръща, че много се надява.

Точка. А идея?

Симеонова обаче произнася всичко това с такъв жизнерадостен фасон, все едно е казала нещо невероятно умно. Или поне е построила пет моста над Дунав. Клипът следва да се изгледа заради неповторимите й тембър и интонация: 

Кампанията роди и един друг въпрос - кой потропва с червени ботушки и не е дядо Мраз? Ама хубави червени ботушки, градски - стоейки редом с почти бос селски човек? На снимката той е беден, изнемогващ, изнурен. Тя - съвсем не. Отговорът: Мая Манолова (Изправи се България") си има червени ботушки. Снимката е от Каравелово. Същото Каравелово. Казано сериозно (наистина!) много кандидат-депутати изринаха доста кал от къщите на пострадалите хора. Помагаха, снимаха се рекламно, след ден-два си тръгнаха, отидоха да помагат на други хора в страната и пак да се снимат... Кое е етично-неетично в тази работа трудно може да се отсъди. Но в една предизборна кампания са важни детайлите. А и мярата, тънките послания... Ботушките на Манолова, точно до този човек, внушават лайфстайл насред мъка - нищо друго. 

А ако някой се чуди може ли кандидат-депутат да се появи до крайпътна табела и автомобили, отговорът е положителен. Победа до село Победа с 28 балона за бюлетина 28! Листата е червената, балоните са червени, а даже и косата:  

На финала е Луна. "Нашата прекрасна политичка", казва за нея водещата. Добре е да се гледа клипът. Основно заради водещата:  

Разбира се, още много песни, танци, а и яхти, автобуси влязоха в предизборна употреба (част от тях - виж в галерията). Целият инструментариум не може да бъде изброен. Струва ли си всичко това, питат се хората.... - 2.8 българи я излязат да им гласуват, я не. Ама пък и 1 млн. да излязат - депутати пак ще си имаме. Значи си струва за повечето от тях!

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата