Медия без
политическа реклама

Започват стачки срещу раздадените на калпак милиони за чиновници

Служителите на областна администрация - Бургас заплашиха да бойкотират организацията на изборите

09 Апр. 2024Обновена
От областната управа в Бургас заплашват и с преустановяване на работния процес по обслужване на граждани и регистриране на документи, както и всякаква съпътстваща дейност.
Архив СЕГА
От областната управа в Бургас заплашват и с преустановяване на работния процес по обслужване на граждани и регистриране на документи, както и всякаква съпътстваща дейност.

Отказът на кабинета Денков да извърши реална реформа в заплащането на държавната администрация, като компенсира натрупани с годините диспропорции, доведе до очакван резултат. Служители на отделни администрации с ниски възнаграждения заплашват с ефективни стачни действия, като това може да засегне и организацията на изборите.

Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати, съобщи областната управа. 

Ако не се постигне споразумение, те ще предприемат безсрочни ефективни протестни действия. Част от тях включват преустановяване на организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за парламент и ЕП, както и преустановяване на работния процес по обслужване на граждани и регистриране на документи, както и всякаква съпътстваща дейност.

Чиновниците са недоволни от постановлението на Министерския съвет от 3 април във връзка с увеличение на заплатите. Според съобщението заетите в сектора то е обидно и неадекватно, тъй като планираното увеличение не компенсира исторически натрупаната диспропорция в сравнение с другите администрации. По официални данни на правителството за всички 28 областни администрации в страната Бургас е на 25-то място по размер на средната брутна заплата. След Бургас са единствено Монтана, Сливен и Ловеч.

Областният управител Пламен Янев подкрепи служителите.

Преди дни подобно послание отправиха и от Областната администрация на София. И те заплашват с безсрочна ефективна стачка, ако няма адекватно увеличение на заплатите им. Стачна готовност имаха и служители на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", но оттам са установили, че в същото положение са много други служители и са решили да приемат половинчатото увеличение и да не стачкуват, разказаха представители на агенцията пред "Нова нюз". 

Проверка на "Сега" показа, че служителите на областна администрация - Бургас са едни от най-ниско платените служители на областни администрации и отделно от това - едни от най-ниско платените в група с общо 166 близки по тип териториални администрации. Според изготвен анализ от администрацията на МС за 166 сходни по тип служби като областни администрации, регионални дирекции по горите, дирекциите по земеделие, БАБХ, МВР и др. служителите на областната администрация - Бургас взимат 73,34% от средното за групата. Областна администрация - Пловдив, които водят при областните управи по средно заплащане, взимат 97,34% от средното за цялата група от 166 служби. На този фон регионалните управления по образование са над средната граница, която се приема на 100%, териториалните звена на МВР взимат 137%, над 100% са и регионалните здравни инспекции. Сравнение спрямо министерства не може да се прави, защото те са анализирани в друга група и се сравняват помежду си в предпочетения модел на анализ. Конкретно за увеличението на заплатите в областна администрация - Бургас са заделени в постановление на кабинета от миналата седмица 146 244 лв. По темата наличие на големи разлики в сходни звена в доклада на МС се казва, че те следва да бъдат обект на допълнителен задълбочен анализ и да се "адресират". 

НА КАЛПАК

Вместо да анализира диспропорциите и да разпредели наличния ресурс в бюджета от 270 млн. лв. към администрациите с най-ниски заплати, кабинетът Денков реши да вдигне възнагражденията на всички чиновници с твърди суми между 200 и 300 лв. Това води до разпиляване на голям ресурс и запазване на натрупаните диспропорции. За преодоляване на изоставането на най-ниските заплати все пак бе направено и нещо по-чувствително - вдигане на минималните инвидидуални основни заплати, но от новият по-висок праг ще се възползват малко служители. Реформата в заплащането остана буквално за последния момент и не е ясно дали кабинетът Главчев няма да приеме промени по постановлението. 

 

МИНИСТЕРСТВАТА С ПО-НИСКИ И МИНИСТЕРСТВА ПО-ВИСОКИ СПРЯМО СРЕДНОТО ЗА ТЯХ ЗАПЛАТИ

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата