Quantcast

Медия без
политическа реклама

Захариева посече идеята за избирателен район „Чужбина”

Това ще раздели и избирателите, и депутатите, смята външният ни министър

27 Март 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Фейсбук
Екатерина Захариева

Пълно несъгласие с идеята да се създаде специален избирателен район, който да обхване българските граждани в чужбина, изрази външният министър Екатерина Захариева. Мнението си тя изрази на онлайн среща, която се проведе под надслова: „Българите в чужбина и приоритетите във външната ни политика”.

Повод за обсъждането на въпроса даде безпрецедентната мобилизация на диаспората, от която дойдоха над 87 000 заявления за гласуване и заради това бяха образувани рекордните 465 избирателни секции. Тази мощна активност вдъхновява някои наши сънародници зад граница да подновят дългогодишните си искания да им бъде позволено да излъчват собствени представители в българския парламент.

Захариева обаче възразява. „Аз съм скептична и съм против. Считам, че ще се раздели още повече българската общност”, заяви първият ни дипломат, която е и кандидат за депутат от ГЕРБ.

В същото време, външният министър зае типичната за дейците на партията й двойнствена позиция, при която едновременно проявяват скептицизъм спрямо дадена инициатива и в същото време твърдят, че я подкрепят – както години наред правеха с машинното гласуване. „Все пак ще припомня, че партия ГЕРБ го предложи това 2016 г. Те и българите в чужбина са разделени по този въпрос. Да, някои искат, други считат, че това ще доведе до разделение. Ние предложихме през 2016 г. да се въведе този район с изменение на Изборния кодекс. Никой не ни подкрепи тогава”, заразказва Захариева.

Накрая заключи: „Но като цяло, това ще раздели според мен избирателите и депутатите дори на тези, които живеят в България, и тези, които живеят в чужбина.”

 

Posted by ПП ГЕРБ Пазарджик Област on Friday, March 26, 2021

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Бивш член на ВСС е задържан по искане на Австрия за пране на €170 000

06 Февр. 2023

Вътрешните скандали в БСП покрай изборите започнаха

05 Февр. 2023

Депутат от "Възраждане" излъга прокуратурата, че е безработен

03 Февр. 2023

Силни снеговалежи обхващат Северна България тази нощ

04 Февр. 2023

Бойко Борисов иска незабавната оставка на кмета на Пловдив

04 Февр. 2023

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?