Медия без
политическа реклама

Забранили да се удари градушката над Асеновград заради излитащ самолет

Ледените късове раниха 7 човека и нанесоха големи щети на близо 100 автомобила

29 Юни 2021
Градушка потроши стъклата на автомобили в Асеновград
БНР
Градушка потроши стъклата на автомобили в Асеновград

Забрана за обстрелване на градоносните облаци заради излитащ самолет от близко летище е сред причините над Асеновград и околностите в петък да падне опустошителна градушка, предава БНТ.  Сигналите за пострадали автомобили са десетки, все още няма обобщена справка за земеделската продукция. По данни на лекари от Асеновградската болница 7 човека са потърсили помощ с наранявания по тялото и главата.

От ракетните площадки на Полигона за борба с градушките в Поповица са изстреляни 186 ракети. Те обаче не дават нужния резултат, защото атакуват облаците с близо 40 минути закъснение.

"18:31 ч ние правим първа стрелба и в същата минута, в която ние сме длъжни да докладваме първа стрелба централният диспечерси пункт дава забрана, ние сме длъжни да я изпълним", казва Никола Ковачев регионален директор "Борба с градушките". От Центъра за координация за използването на въздушното пространство е дадена забрана за стрелба заради излитане на самолет. Разрешението е получено в 19.08 минути.

И тъй като ние не му въздействаме, за тези 38 минути градовата клетка нараства. На практика, вече е въпрос къде ще падне този град, допълва още Никола Ковачев.

Градушката пада над Асеновград и нанася огромни щети. Десетки автомобили са със счупени стъкла и деформирани ламарини. "На 70 години съм, за пръв път виждам такова нещо. То не беше градушка обикновена, ама камъни остри, ръбести с адска сила. Тук при комшиите, жената излиза на терасата да събере пране, през чадъра, главата и в болницата три шева", разказва Панайот Чилингиров. В автосервиз в Асеновград над 100 автомобила чакат за ремонт. 

Градоносни облаци над населени места не могат да се разбиват с ракети от полигоните. Ограниченията има и когато летят самолети. Последните 2, 3 години затова, че има летище Чешнигирово, Крумово забраните станаха много чести и много ни пречат, казва Никола Ковачев. В деня на голямата градушка, 25 юни на полигона в Поповица са получили три забрани.

Последвайте ни и в google news бутон