Медия без
политическа реклама

За ДПС общите усилия на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са загуба на време

Соцлидерът Нинова и президентът Радев се сдърпаха заради контрола върху служебните министри

Мустафа Карадайъ поднесе на Румен Радев баклава по случай Рамазан Байрам
Илияна Димитрова
Мустафа Карадайъ поднесе на Румен Радев баклава по случай Рамазан Байрам

На срещата си с президента Румен Радев водачът на ДПС Мустафа Карадайъ се изказа крайно пренебрежително за общите усилия на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ от старта на парламента насам, след което призова първо да се оформи управляващо мнозинство и редовно правителство. Тезите си Карадайъ разви на днешния втори кръг от президентските консултации с парламентарните формации за възможността да се състави кабинет.

Лидерът на ДПС посочи, че на пет поредни вота избирателите създават една и съща структура на парламента, отказвайки да овластят една отделна политическа сила. Въпреки това, смята Карадайъ, политиците не са си научили урока и сега са пропилели първите 20 дни на новото Народно събрание. "Вместо да се занимаваме по какъв начин да се структурира мнозинство в Народното събрание, което да излъчи редовен кабинет, и с кои теми да се занимава това мнозинство и кабинет, ние наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето на популизма, определяйки закони, които да се разглеждат, без да има ясен субект, който да носи отговорността за тези действия", заяви той. А след това оцени случващото се като "загубено време". Така на практика той отхвърли общата законодателна програма, изготвена от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Карадайъ се впусна в дълго описание на онова, което смята за постижения на своята партия, като напомни, че когато ДПС е било в управлението на страната, България е станала член на ЕС и НАТО. "Явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната", констатира самоуверено той.

На свой ред, Радев похвали своите служебни правителства, които, според него, са успели да осигурят първия транш на евросредства по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по европейските оперативни програми. След това подчерта, че по-нататък страната се нуждае от редовно правителство, което да продължи в същата посока, и изрази надежда, че ДПС ще помогне за това. Карадайъ с удоволствие се съгласи, но напомни, че партията му се е обявила за опозиция на мнозинството, което, според него, се е оформило между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Малко по-късно водачът на ДПС изтъкна пред медиите, че водещите коалиции тикат страната към поредни предсрочни избори, и разговорът им сега е повече насочен към това да си прехвърлят отговорността, ако стигнем до нов вот, отколкото да разрешат ситуацията. Той отказа да коментира възможността движението да получи третия мандат за кабинет, а призова към диалог, за да се състави коалиционно правителство.

С "ВЪЗРАЖДАНЕ": ВЪГЛИЩНИ ЦЕНТРАЛИ И ПРЕВРАТИ

Най-напред президентът днес се срещна с "Възраждане". Пред Радев водачът на националистите Костадин Костадинов увери, че партията му няма намерение да бъде в опозиция, а иска да управлява и е готова да предложи кабинет, ако получи мандат за това. Като основен приоритет на парламента той открои приемането на държавен бюджет. Той определи като безпрецедентна ситуацията, при която нямаме такъв през април. Костадинов обеща, че ще работи за ограничаването на властта на главния прокурор. И напомни, че в предния парламент се оформи мнозинство около предложение на "Възраждане" за механизма за разследване на шефа на държавното обвинение.

Костадинов нашироко рекламира инициативата на партията му да се проведе национален референдум за запазване на лева като национална валута. Той изрази увереност, че са събрани достатъчно подписи, за да стане това допитване задължително. След това  обвини ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в "скрит, пълзящ държавен преврат", тъй като говорят за приемане на закони, свързани с въвеждане на еврото, и междувременно "замитат под килима" предложението за референдум.

Водачът на националистите настоя служебното правителство да изпълни решението на предния парламент за запазване на българските електроцентрали, работещи на въглища. От своя страна, Радев го увери, че кабинетът усилено преговаря с Европейската комисия, пред която сме поели ангажимент въглищните централи да бъдат затворени. По думите на президента, трудно е да се промени веднъж поет ангажимент, но той очаква до края на април т.г., че ще има постигнат резултат от преговорите.

След срещата Костадинов коментира пред журналисти, че дори и да се създаде правителство с първия или втория мандат, то няма да бъде устойчиво и това би представлявало ненужна политическа агония. "Дали очакваме третия мандат? Ние го искаме!", самоуверено декларира националистическият водач. Той отказа да вземе отношение по въпроса кога да бъдат раздадени мандатите с аргумента, че това е решение на президента. Според него "Възраждане" би разговаряла с другите формации за мнозинство, което да промени Конституцията в частта й за съдебната власт, но само ако получи подкрепа за собствените си законодателни инициативи - и даде като пример искането на партията му да се премахне американското военно присъствие в страната ни и да се приеме закон срещу "чуждите агенти".

С БСП: ДРЯЗГА ЗА ДРЕБОЛИИ

С особен интерес се очакваше срещата между президента и ръководството на БСП. От "Позитано" 20 отдавна воюват с държавния глава, като го обвиняват, че се намесва във вътрешните дела на партията. Днес на "Дондуков" 2 се появи лично соцлидерът Корнелия Нинова, заедно с група съпартийци. Те закъсняха с няколко минути. Радев не обърна внимание, а похвали социалистите, че са съхранили своето присъствие и влияние в парламента.

Пред президента Нинова изреди законодателните приоритети на БСП, като наблегна от нуждата да се приеме държавен бюджет. Тя припомни, че в средата на годината ще изтече приетият от предното събрание удължителен закон за миналогодишния бюджет. След това упрекна Радев, че неговото служебно правителство е щяло да осигури на всички спокойствие, ако беше внесло бюджет миналата година. Водачът на БСП предупреди, че смята за неприемлив натискът бюджетният дефицит да се удържа до 3 процента заради изискванията за влизане в еврозоната, и обяви, че България не е готова за еврото. По темата за редовно правителство повтори позицията на социалистите, че ако бъдат поканени за участие в коалиция, първо ще проведат допитване сред членовете си.

Радев се хвана за упрека за бюджета и коментира, че ако кабинетът беше внесъл такъв, при всичките претенции на политическите сили за допълнителни разходи, сега дефицитът щял да бъде много по-висок. И се оплака, че в предното събрание прекалено често викали министрите му на парламентарен контрол. Нинова реагира, че БСП държи на контрола и вече даже имало над 100 въпроса и питания към кабинета. Това изнерви президента, който настоя, че трябва да има баланс спрямо задачите на министрите. "Когато е спокойна обстановката, нека по цял ден стоят там", допълни той. Нинова го посъветва да не гледа на контрола като на наказание, а като възможност министрите да покажат какво са свършили.

ИТН: ОПОЗИЦИЯ ДО КРАЕН ПРЕДЕЛ

По ''математико-политически'' въпроси разговаря президентът Румен Радев с хората на Слави Трифонов, а пък те му дадоха да разбере, че ще останат докрай опозиция на ''конфигурацията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ''. Именно с ИТН, които са най-малката парламентарна група в настоящото Народно събрание, държавният глава сложи край на консултациите. На срещата присъстваха Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Филип Станев.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов изтъкна пред Радев, че неговите хора не са ''стандартната партия, на която да се налагат читанките, които се налагат на другите''. И заяви, че в тази тежка обстановка политически отговорно е да има кабинет. ''Що се отнася до ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ние сме опозиция на тази конфигурация'', каза Йорданов. Той заяви, че намеренията на двете коалиции в законодателната сфера са ''красиви лозунги, но без съдържание''. И допълни, че в тази ситуация не трябва да се приема бюджет, а да се използва настоящият, колкото и да е трудно. Йорданов припомни, че два подобни ''сватбарски бюджета'' са били приети, по които предизборно се надуват разходите, а след това отговорността да се намерят пари се стоварва върху служебния кабинет.

След срещата при президента Тошко Йорданов заяви, че ИТН имат и критики към предложенията на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ относно законите за ПВУ. Според него има неща, които биха били вредни за страната като завода за батерии в Стара Загора и геотермалната енергия, ''която е безсмислена и я няма''. И обобщи, че това са възможности за корупционни практики. 

Йорданов заяви, че ИТН са готови да предложат правителство, ако получат третия мандат. "Ключът за стабилност е в първите две политически партии. Хубаво е да има редовно правителство. Ако се стигне до трети мандат, сме готови да предложим правителство и да поемем тази отговорност. Всички можем да играем ролята на врачки и да гадаем какво ще се случи с мандатите", добави той. И подчерта, че ИТН не са водили разговори за правителство с нито една от политическите сили, но са готови да разговарят с всички.

ВЧЕРАШНИТЕ СРЕЩИ

На вчерашните разговори нямаше особен резултат, тъй като не се забеляза промяна в позициите на политиците. От ГЕРБ-СДС искат коалиция с ПП-ДБ, но дясното обединение отказва и държи да получи втория мандат.

Самият Радев, както се разбра, бърза с консултациите, защото не иска да бъде обвиняван, че като ги забавя, се опитва да си осигури "безконтролна власт".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата